Δύο ευρώ τα 170 ml – Μήπως πληρώνουμε “χρυσάφι” την μπύρα;

Δύο ευρώ τα 170 ml – Μήπως πληρώνουμε “χρυσάφι” την μπύρα;

Το φθηνότερο μέρος στον κόσμο για να πιει κανείς μια μπύρα είναι η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα πληρώσει μόλις 1,47 ευρώ. Το ακριβότερο είναι η Λωζάνη της Ελβετίας.

Ας δούμε τα μεγέθη στα ποτήρια μπύρας. Συνήθως στα μαγαζιά της Αθήνας τα βρίσκουμε στα παρακάτω μεγέθη:

-300 ml

-330ml.

-500 ml

Για μια “βαρελίσια μπύρα” λοιπόν, στα περισσότερα μαγαζιά οι τιμές διαμορφώνονται στα 5 ευρώ για το μεγάλο ποτήρι, στα 3 ή 3,5 για το μικρό και αρκετές φορές στα 4 για το “ενδιάμεσο”, του οποίου οι διαφορές με το μικρό είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, η διαφορά στην τιμή των 170 ml ανάμεσα στο “μεγάλο” και το “μικρό” κοστολογείται στα… 2 ευρώ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το πεις value for money. Στα πιο λαϊκά προάστια, οι τιμές είναι 3 και 2 ευρώ. Αλλά και πάλι, το 1 ευρώ για τόση ελάχιστη διαφορά στην ποσότητα, είναι σχεδόν εξωφρενικό.

Όχι πως δεν τα ξέραμε αυτά, αλλά αν δει κανείς το παρακάτω βίντεο, θα καταλάβει έχοντας και οπτική απεικόνιση της όλης κατάστασης.

Να μη μιλήσουμε φυσικά για τα μπουκάλια που μπορεί να τα βρει κανείς στα 6 ευρώ ή ακόμη και στα 9 και στα 10 στα μεγάλα club.

Συγκριτικά, το pint είναι παραπάνω από 500 ml το οποίο στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλείται από 2 μέχρι 4 λίρες. Τις τιμές των pint ανά τον κόσμο μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Όσο για τις τιμές της μπύρας ανά τον πλανήτη, ο παρακάτω χάρτης είναι ενδεικτικός:

Courtesy of:
Visual Capitalist

Το φθηνότερο μέρος στον κόσμο για να πιει κανείς μια μπύρα είναι η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα πληρώσει μόλις 1,47 ευρώ. Το ακριβότερο είναι η Λωζάνη της Ελβετίας, όπου η μέση τιμή της μπύρας είναι 8,47 ευρώ. Ανάμεσα στα δύο άκρα βρίσκεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Μπύρας (Beer Price Index) που επιμελείται η ταξιδιωτική ιστοσελίδα GoEuro.com συγκεντρώνοντας στοιχεία από 70 πόλεις του κόσμου, η Αθήνα βρίσκεται στην 56 θέση, από την φθηνότερη πόλη προς την ακριβότερη.

Στην Μπρατισλάβα, μια μπύρα από σουπερμάρκετ κοστίζει κατά μέσο όρο 0,46 λεπτά και από ένα μπαρ ξενοδοχείου 2,49 ευρώ. Στο Κίεβο, που είναι η δεύτερη φθηνότερη πόλη, οι αντίστοιχες τιμές είναι 0,62 και 2,34 ευρώ (μέσος όρος πόλης 1,48 ευρώ). Στη Λωζάνη, η μπύρα σε σουπερμάρκετ κοστίζει 1,27 ευρώ και σε μπαρ 15,67 ευρώ. Δεύτερη πιο ακριβή πόλη είναι το Χονγκ Κονγκ (5,54 ευρώ μέσος όρος) με τιμή σουπερμάρκετ 1,22 ευρώ και μπαρ 9,87 ευρώ.

Στην Αθήνα η τιμή του σουπερμάρκετ είναι 0,86 ευρώ, αρκετά χαμηλότερη από πολλές πόλεις της Ευρώπης. Η τιμή που ανεβάζει τόσο πολύ τον μέσο όρο της πόλης έχει τα 8 ευρώ κατά μέσο όρο που πρέπει να πληρώσει κάποιος για ένα ποτήρι 330 ml από μπαρ ξενοδοχείου.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι η 8η ακριβότερη για μπύρα, πίσω από τη Λωζάνη, τη Ζυρίχη, το Όσλο, το Παρίσι, τη Γενεύη, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα