Οι Ταλιμπάν καταδιώκουν τον “μικρό Μέσι” από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν καταδιώκουν τον “μικρό Μέσι” από το Αφγανιστάν
Ο μικρός Μούρταζα φορά τα δώρα που του έκανε ο Λίονελ Μέσι. (AP Photo/Rahmat Gul) Ο μικρός Μούρταζα φορά τα δώρα που του έκανε ο Λίονελ Μέσι. (AP Photo/Rahmat Gul)

O 5χρονος Μούρταζα είχε γίνει viral το 2016, ως το παιδί που φορούσε τη χειροποίητη, από πλαστική σακούλα, φανέλα του Μέσι. Μετά συνάντησε το είδωλο του και από τότε κρύβεται από τους Ταλιμπάν.

Ο Murtaza Ahmadi (Mούρταζα Αxμάντι) είναι το παιδί από το Αφγανιστάν, το οποίο προ διετίας είχε γίνει viral. Δηλαδή, η φωτογραφία του 5χρονου να φορά μια πλαστική σακούλα, διαμορφωμένη ως εμφάνιση του Λίονελ Μέσι, με τον αριθμό 10 να είναι γραμμένος με στυλό, είχε γίνει viral. Σε τέτοιο βαθμό που έγινε θέμα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και φυσικά ενημερώθηκε ο Αργεντινός σταρ.


Όταν λοιπόν, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο Κατάρ, για φιλικό αγώνα με την Al Ahli (Αλ Αχλί) από τη Σαουδική Αραβία, είχε έλθει και η στιγμή της μεγάλης συνάντησης. Αυτό συνέβη το Δεκέμβρη του ίδιου έτους (2016).


Ο μικρός ήταν εκείνος που πήγε την μπάλα του αγώνα στη σέντρα (πήρε ως δώρο όλες τις εμφανίσεις) και αφότου την τοποθέτησε εκεί όπου του είχαν πει, ο διαιτητής τον ευχαρίστησε και του έδειξε το δρόμο για τα αποδυτήρια. Ο Μούρταζα γύρισε πίσω και έπεσε στην αγκαλιά του Μέσι, αρνούμενος να τον αφήσει.

Ακολούθησε μια… ομαδική προσπάθεια να πείσουν το παιδί να πάει στην εξέδρα, με το διαιτητή να τον παίρνει τελικά αγκαλιά και να τον βγάζει εκτός γηπέδου, με τη βραδιά να ολοκληρώνεται και τον καθένα να γυρίζει σπίτι του.

Μόνο που για την οικογένεια του Μούρταζα, το ‘σπίτι’ είνα ιμια σχετική έννοια.

Βλέπεις, η φήμη του έφτασε μέχρι τους Ταλιμπάν. Όταν λοιπόν, ο μικρός επέστρεψε στη χώρα του, η μητέρα του, Shafiqa (Σάφικα) ενημερώθηκε πως τον αναζητούν -δια ονόματος- οι Ταλιμπάν.

“Ισχυροί άνδρες της περιοχής μας τηλεφωνούσαν και μας έλεγαν πως θα τον απαγάγουν, αν δεν δώσουμε τα χρήματα που πήραμε από τον Μέσι. Μας έλεγαν ότι θα τον πιάσουν και θα τον κόψουν κομματάκια”.

Ο Μούρταζα σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο τα επόμενα δυο χρόνια, όπως και να παίζει στο δρόμο “γιατί φοβόμασταν πως θα τον απαγάγουν” εξήγησε ο 17χρονος αδελφός του, Humayoon (Χουμαγιούν), ο οποίος είχε φτιάξει την πλαστική φανέλα. Ο φόβος δεν αφορούσε μόνο τους Ταλιμπάν, αλλά και τους συγχωριανούς.

Η φαμίλια ανήκει σε εθνικό γκρουπ που έχει στοχοποιηθεί από τους Σουνίτες Τάλιμπαν. Η περιοχή που έμεναν, νοτιανατολικά της περιφέρειας Γκάζνι θεωρείται στρατηγικής σημασίας στη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν. Και αυτό έχει ως συνέπεια να διεκδικούν και οι δυο πλευρές, διαρκώς την κυριαρχία της. Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί. Περί τους 4000 έχουν εγκαταλείψει, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (300.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, από την αρχή του 2018).

Αυτό έκανε η οικογένεια του Μούρταζα τον περασμένο Νοέμβριο, στην τελευταία έκρηξη βίας. Μέσα σε λίγες ώρες, το ξημέρωμα, η επταμελής οικογένεια τράπηκε σε φυγή. Για δεύτερη φορά, διότι είχαν αποπειραθεί να μετακομίσουν κάπου όπου θα υπάρχει ασφάλεια και το 2016. Είχαν ζητήσει άσυλο στο Πακιστάν. Δεν το πήραν. Στο τελευταίο συμβάν, έγιναν τα εξής. “Ακούσαμε πυροβολισμούς και φύγαμε, αφήνοντας τα πάντα πίσω. Αφήνοντας όλη τη ζωή μας πίσω. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν πήραμε καν τις εμφανίσεις που ‘χε δώσει ο ποδοσφαιριστής στο γιο μου” εξήγησε η Σάφικα, στο AFP.

O Moύρταζα με την μπάλα που του είχε δώσει ο Λίονελ Μέσι (AP Photo/Rahmat Gul) AP

Αρχικά βρήκαν καταφύγιο σε ένα τζαμί στην Bamiyan (Μπάμιγιαν) και έξι ημέρες μετά κίνησαν για την Καμπούλ. Ο μικρός φορούσε διαρκώς μαντήλι που κάλυπτε το πρόσωπο του. Μόνο που τα χρήματα που είχε στη διάθεση της η οικογένεια τελείωσαν γρήγορα και ο άνδρας του σπιτιού υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο σπίτι, για να δουλέψει ως αγρότης -με την κυβέρνηση να ‘χει νικήσει προς το παρόν τη μάχη, αλλά ουδείς ξέρει τι θα συμβεί αύριο.

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παραμένουν στην Καμπούλ, σε άθλιες συνθήκες -σε καμπ για πρόσφυγες. Ακόμα δεν τον αφήνουν να παίζει με άλλα παιδιά.

Το παιδί είπε πως του λείπουν τα δώρα του Μέσι (“τα θέλω πίσω για να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο”) και ζει με το όνειρο να συναντήσει ξανά τον αγαπημένο του παίκτη. Έχει σκεφτεί και τι θα του πει. “Θα τον ρωτήσω πώς είναι. Θα μου απαντήσει ότι είναι καλά και να είμαι ασφαλής, μετά θα πάμε στο γήπεδο στο οποίο θα παίζει και θα τον παρακολουθώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα