RedStar: Μπορείς και εσύ να έχεις το λειτουργικό της Βόρειας Κορέας

default image

Πρώην εργαζόμενος στη Google προσφέρει την τεχνογνωσία στην Πιονγιάνγκ που δημιουργεί το δικό της λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, το οποίο φυσικά έχει τον τίτλο "κόκκινο αστέρι". Το RedStar διέρρευσε και για τους χρήστες του δυτικού κόσμου

Ο χρήστης ενός ανώνυμου φόρουμ προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα ένα μοναδικό δώρα φέτος τις γιορτές. Την ολοκαίνουρια έκδοση RedStar OS 3.0, που είναι το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών της Βόρειας Κορέας. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι αρχές του κράτους δεν θα επέτρεπαν ποτέ σε μια αμερικάνικη εταιρία να εισβάλει στους υπολογιστές των πολιτών της και έτσι έχει αναπτύξει ένα δικό της λογισμικό σύστημα βασισμένο πάνω στον ανοιχτό κώδικα Linux (ιδιαίτερα δημοφιλής έκδοση που αντικαθιστά τα Windows σε αρκετούς χρήστες και στην Ελλάδα, βασισμένη στο Linux, είναι το Ubuntu).

 

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε μια σειρά από συσκευές, από κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και υπολογιστές, μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήμα και υπερυπολογιστές. Για την ακρίβεια, αν και στους προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από ποσοστό μόλις 2% των χρηστών, το 97% των ισχυρότερων υπερυπολογιστών χρησιμοποιούν κάποια έκδοση Linux.

Η αρχές της Βόρειας Κορέας ανέπτυξαν λοιπόν το δικό τους λειτουργικό σύστημα, βασιζόμενες πάνω στο Linux, προκειμένου να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία από εταιρίες κολοσσούς στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο χρήστης Slipstream, όπως ονομάζεται ο υπεύθυνος της εξάπλωσης του RedStar εκτός της Βορείου Κορέας, έδωσε ένα αρχείο torrent ( Μπορείτε να το κατεβάσετε με τον απαραίτητο πάροχο). Όποιος επιχειρήσει να το κατεβάσει και να το τρέξει στον υπολογιστή του, δεν θα βρεθεί απλά σε ένα περιβάλλον που μοιάζει εκπληκτικά με περιβάλλον Apple OS, αλλά θα λα΄βει και μια σειρά από εντυπωσιακά wallpapers, όλα τοπία από την πανέμορφη Βόρεια Κορέα.

 

Με τις γνώσεις των ειδικών της Google

Μια πρώτη έκδοση του συστήματος εμφανίστηκε το 2013, έπειτα από μια σειρά μαθημάτων που είχε την ευκαιρία να δώσει ένας πρώην εργαζόμενος της Google, ο Will Scott, στο πανεπιστήμιο επιστήμης και τεχνολογία της Πιονγιάνγκ. Μέχρι τότε οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν Windows, όμως αφού απέκτησαν την τεχνογνωσία και δεδομένου ότι – όπως αναφέρουν οι Βορειοκορεάτες φοιτητές στον Scott – η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, έχουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η δημοφιλία του RedStar σε απλούς χρήστες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού ο Αμερικανός πρώην IT της Google αναφέρει πως παρατήρησε πολλούς υπολογιστές να φέρουν τα Windows 7. Ο Will Scott παρόλα αυτά εικάζει πως το RedStar χρησιμοποιείται στο βιομηχανικό τομέα.

Τι το διαφορετικό όμως θα δει ο χρήστης που θα ανοίξει το RedStar; Αρχικά ο ήχος εκκίνησης είναι ένα διάσημο παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι.

Αυτό είναι το σήμα του λογισμικού όταν γίνεται εκκίνηση

 

Το περιβάλλον εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας παραπέμπει “εγκληματικά” σε Apple OS

 

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στον καθορισμό ζώνης ώρας, δεν μπορείς να βάλεις ώρα… Σεούλ!! Γιατί άραγε;

 

Το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ονομάζεται Naenara και είναι μια εξαιρετικά τροποποιημένη εκδοχή του firefox

Πηγή: motherboard.vice.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα