Στραβός... πολίτης σε F16: Εκτοξεύτηκε κατά λάθος από το μαχητικό

Στραβός... πολίτης σε F16: Εκτοξεύτηκε κατά λάθος από το μαχητικό

Άνδρας 64 ετών χωρίς πρότερη εμπειρία από πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών βρέθηκε στο κενό, όταν από λάθος ενεργοποίησε το σύστημα αυτομάτως εκτόξευσης. Ευτυχώς το αλεξίπτωτο έκανε τη δουλειά του και προσγειώθηκε σώος στο έδαφος.

Το δώρο-έκπληξη των συναδέλφων σ' έναν 64χρονο άνδρα που επρόκειτο να βγει στη σύνταξη από γαλλική εταιρία παραγωγής οπλικών συστημάτων λίγο έλειψε να καταλήξει σε αεροπορική τραγωδία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το τιμώμενο πρόσωπο κανονίστηκε να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και παρόλο που δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία από κάτι ανάλογο, ούτε είχε εκφράσει ποτέ την επιθυμία να συμβεί, πείσθηκε να βιώσει την αδρεναλίνη μιας πτήσης μ' ένα γαλλικό Dassault Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας πάνω από τη γαλλική ύπαιθρο.

Τα ρούχα που φορούσε δεν ήταν τα κατάλληλα, αλλά κάθισε κανονικά στο χώρο του δεύτερου χειριστή, περιμένοντας να βιώσει ένα μοναδικό αυτό συναίσθημα. Όντας σε υπερένταση και με ανεβασμένους παλμούς, περισσότερους από 140, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε. Το αεροσκάφος πάντως πήρε κανονικά θέση στον διάδρομο της αεροπορικής βάσης του Σεν-Ντιζιέρ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ο εκπαιδευμένος πιλότος άναψε τις τουρμπίνες και η απογείωση κύλησε ομαλά. Τουλάχιστον έτσι έδειχναν όλα.

Μόνο που το πρωτόκολλο των κανόνων ασφαλείας δεν είχε ακολουθηθεί κατά γράμμα. Ο 64χρονος δεν είχε δεθεί καλά στη θέση του, οι ζώνες δεν είχαν σφίξει στο σώμα του και από την δύναμη των 3.7 G που δέχθηκε άρχισε μοιραία να αναταράσσεται μέσα στο cockpit. Στην προσπάθειά του να σταθεροποιηθεί τράβηξε τον κίτρινο μοχλό ανάμεσα στα πόδια του και ενεργοποίησε άθελά του το σύστημα εκτόξευσης και έφυγε εκτός του ατράκτου σε ύψος 2500 ποδιών. Βρέθηκε μάλιστα στον αέρα χωρίς το κράνος που επίσης δεν είχε μπει καλά στο κεφάλι του, ενώ και το οξυγόνο ήταν αποσυνδεδεμένο.

Μέσα στην ατυχία του ο άνδρας ήταν τυχερός, αφού τουλάχιστον δούλεψε το αλεξίπτωτο και έφτασε ομαλά στο έδαφος, απ' όπου τον συνέλεξε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο. Παρά το σοκ πάντως ήταν καλά στην υγεία του, φέροντας απλώς κάποια υποτυπώδη χτυπήματα στο σώμα του. Υγιής ήταν επίσης ο πιλότος που παρά τη ζημιά στον προστατευτικό θόλο κατόρθωσε να επαναφέρει το Dassault στο αεροδρόμιο χωρίς άλλα απρόοπτα.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε και αυτός να έχει εκτοξευτεί, καθώς πρόκειται για μια ρυθμισμένη αλληλουχία ενεργειών. Ωστόσο το δικό του σύστημα δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε και κατόρθωσε να επαναφέρει το αεροπλάνο στη βάση.

Προφανέστατα άνοιξε φάκελος για την υπόθεση προκειμένου ν' αποδοθούν ευθύνες. Το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2019 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γαλλική αεροπορία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι σκηνή από την ταινία Hot Shots! με τον Τσάρλι Σιν. Ακόμη κι ο Κώστας Βουτσάς, εκτελώντας τη στρατιωτική θητεία του στο "Ραντεβού στον αέρα", παρότι είχε χάσει την ψυχραιμία του και είχε πανικοβληθεί λειτούργησε πιο σωστά οδηγώντας το αεροσκάφος με τις οδηγίες του πύργου ελέγχου.


SHARE:

24Media Network