Taste Atlas: Ποια κουζίνα στέφθηκε κορυφαία στον κόσμο για το 2025 – Η θέση της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 2'
Το Taste Atlas δημοσίευσε την λίστα με τις 100 καλύτερες κουζίνες στον κόσμο για το 2025. Ποια θέση κατέλαβε η χώρα μας.
- 06 Δεκεμβρίου 2025 09:06
Κάθε χρόνο, η διεθνής πλατφόρμα Taste Atlas καταγράφει, αξιολογεί και συστήνει στο παγκόσμιο κοινό τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες του πλανήτη. Για το γαστρονομικό έτος 2025/2026, ο μεγάλο νικητής αναδείχθηκε ξανά η ιταλική κουζίνα, η οποία επανήλθε θριαμβευτικά στην κορυφή μετά από μία χρονιά… διαλείμματος.
Η Ιταλία, με την ανεξάντλητη ποικιλία της –από τη ναπολιτάνικη πίτσα και την παρμεζάνα της Εμίλια-Ρομάνια έως τα comfort πιάτα της Καμπανίας– φαίνεται πως για ακόμη μια φορά κέρδισε τις καρδιές των ταξιδιωτών και των foodies σε ολόκληρο τον κόσμο.
Taste Atlas: Από την κορυφή στη δεύτερη θέση η Ελλάδα
Αν και φέτος η Ελλάδα δεν κράτησε τον τίτλο της «καλύτερης κουζίνας στον κόσμο», όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά, η πτώση στη δεύτερη θέση μόνο ήττα δεν θεωρείται. Η ελληνική γαστρονομία εξακολουθεί να ξεχωρίζει διεθνώς, ενώ η διεθνής απήχηση των ελληνικών προορισμών –και των γεύσεών τους– παραμένει εντυπωσιακή.
Στην τρίτη θέση συναντάμε την περουβιανή κουζίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια κατακτά σταθερά έδαφος στη διεθνή σκηνή, ενώ ακολουθούν η πορτογαλική, η ισπανική, η ιαπωνική, η τουρκική, η κινεζική, η γαλλική και η ινδονησιακή κουζίνα, συμπληρώνοντας τη δεκάδα.
Τα καλύτερα πιάτα του κόσμου – Ελληνική παρουσία στο Top 10
Στην κορυφή των πιάτων για φέτος βρίσκεται η σούπα Vori-vori από την Παραγουάη, ένα πιάτο με βαθιές ρίζες και έντονο τοπικό χαρακτήρα. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η κλασική και αγαπημένη ναπολιτάνικη πίτσα, επιβεβαιώνοντας γιατί η ιταλική κουζίνα επέστρεψε φέτος στην πρώτη θέση.
Η Ελλάδα εμφανίζεται στην θέση 6 με το κοντοσούβλι, ένα πιάτο που αντιπροσωπεύει όσο λίγα την ελληνική παράδοση.
Οι καλύτερες γαστρονομικές περιοχές – Η Κρήτη στο παγκόσμιο Top 3
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η κατάταξη των περιοχών με την καλύτερη τοπική κουζίνα. Την κορυφή κερδίζει η Καμπανία της Ιταλίας, ενώ δεύτερη βρίσκεται η Εμίλια-Ρομάνια.
Στην τρίτη θέση όμως συναντάμε την Κρήτη, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική γαστρονομική ταυτότητα παραμένει ισχυρή και βαθιά αναγνωρίσιμη διεθνώς.
Στην ίδια λίστα εμφανίζονται επίσης:
5η θέση: Μακεδονία
6η θέση: Κυκλάδες
8η θέση: Πελοπόννησος
10η θέση: Βόρειο Αιγαίο