Το “Φως του Αυγερινού” στο 2017

Το “Φως του Αυγερινού” στο 2017

Ανήμερα του μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει την Αθήνα, η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεθεατών παρακολουθούσε το 12ο επεισόδιο του σίριαλ "Φως του Αυγερινού". Ας δούμε τους πρωταγωνιστές και πώς είναι σήμερα.

Αν είχατε δει για πρώτη φορά το φως, προ 1981, θα θυμόσαστε το μεγάλο σεισμό (24/2/1981) που έβγαλε όλη την Αθήνα, την Κορινθία και τη Βοιωτία στους δρόμους, 10 λεπτά πριν τις 11, το βράδυ.

Τότε που είχαμε δυο -κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, το 80% του πληθυσμού είχε συντονιστεί με το σίριαλ “Το φως του Αυγερινού”, όταν για περίπου 10 δευτερόλεπτα κουνήθηκαν τα πάντα, διεκόπη το ρεύμα και όλοι έτρεχαν να σωθούν.

Το επίκεντρο είχε εντοπιστεί  στις Αλκυονίδες Νήσους, στον Κορινθιακό Κόπλο και το μέγεθος διαπιστώθηκε στα 6.7 Ρίχτερ. Τα ξημερώματα της επομένης υπήρξε μετασεισμός 6.4 Ρίχτερ, με τις δονήσεις να συνεχίζονται για εβδομάδες. Μέχρι σήμερα είναι γνωστός ως ο πιο ισχυρός σεισμός των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα. Υπήρχαν 20 νεκροί, περισσότεροι από 500 τραυματίες, καταστράφηκαν τουλάχιστον 22.500 σπίτια και άλλα 60.000 υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Πίσω στο σίριαλ που εγκαταλείφθηκε άρον άρον από τους τηλεθεατές -στο 12ο επεισόδιο-, ώστε να σωθούν, η υπόθεση είχε ως εξής: λίγο μετά το τέλος της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ο νεαρός Λουκής επέστρεψε στο χωριό του για να φτιάξει τη ζωή του. Αγάπησε την Φιλιώ, μολονότι οι πατεράδες τους μισιούνταν. Ο καφετζής του χωριού, Γιακουλής γλυκοκοιτούσε τη Φιλιώ και πρότεινε στον Λουκή να δουλεύει στα χωράφια των χωριανών -εκείνος θα έβγαζε χρήματα ως μεσάζοντας. Ο Λουκής έγινε έξαλλος, άρχισε να τον κυνηγά, ο Γιακουμής μπήκε σε χωράφι που ήταν ναρκοπέδιο και “έχασε” ένα πόδι. Στην κατάθεση, στην αστυνομία, έριξε το φταίξιμο στον Λουκή (για να τον ξεφορτωθεί και να κερδίσει τη Φιλιώ).

Εκείνος εξαφανίστηκε, πήγε στην πόλη και κρύφτηκε σε σπίτι πλουσίας που έλειπε (κατόπιν σχετικής συμβουλής της φίλης Όλγας). Η κακομαθημένη πλουσία (Άρτεμις) επέστρεψε και… ερωτεύτηκε τον Λουκή. Του είπε πως θα τον βοηθήσει, του έδωσε το δικηγόρο της, έμαθε τα μαντάτα η Φιλιώ, έτρεξε να τον βρει, είχε με το μέρος της τη Μερόπη. Long story short, ο Λουκής ερωτεύτηκε την Αρτέμη, έμειναν μαζί… μέχρι που χώρισαν και γύρισε εκείνος στο χωριό του για να διεκδικήσει ξανά τη Φιλιώ, που ήταν έγκυος στο παιδί τους (τον Αυγερινό). Ο πόλεμος από την Άρτεμη και τον Γιακουμή συνεχίστηκε, χωρίς επιτυχία.

Έχει “σωθεί” μόνο το πρώο επεισόδιο (τα υπόλοιπα 19 διαγράφηκαν δυο χρόνια μετά τη μετάδοση τους). Το σενάριο υπέγραφε ο Αλέξης Πάρνης και είχε βασιστεί σε μια παλαιότερη δική του νουβέλα, την οποία και διασκεύασε για λογαριασμό της τηλεόρασης. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ερρίκος Ανδρέου. Ας δούμε τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα