Το πέρασμα του Εγκέλαδου: Το ερειπωμένο χωριό - φάντασμα της Ελλάδας

Το πέρασμα του Εγκέλαδου: Το ερειπωμένο χωριό - φάντασμα της Ελλάδας

Μια πτήση πάνω από το ερειπωμένο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας που δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ

Μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια, παλιοί ναοί, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που μαρτυρούν πως κάποτε, αυτό το χωριό έσφυζε από ζωή.

Το παλαιό χωριό Πλαγιά βρίσκεται στη βορειο-δυτική πλευρά του Ξηρομέρου, απέναντι από την Λευκάδα. Οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μετά τον σεισμό του 1966 και τις κατολισθήσεις, και μετεγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό.

ADVERTISING

Τα σπίτια που θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο ήταν όμοια αρχιτεκτονικά με τα σπίτια στα χωριά της Λευκάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια σπίτια δεν συναντά κανείς στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο χωριό θα μπορούσε να είναι ένας πρότυπος παραδοσιακός οικισμός, πολύ κοντά στη θάλασσα.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την όμορφη φύση της. Πουρνάρια, ρουπάκια, συκιές και πολλές αμυγδαλιές, βρίσκονται σκόρπια ανάμεσα στα ερείπια.

Δείτε το drone βίντεο του haanity:

Το στίγμα της περιοχής:

Το πέρασμα του Εγκέλαδου: Το ερειπωμένο χωριό - φάντασμα της Ελλάδας

Η Νέα Πλαγιά είναι ένα όμορφο σύγχρονο χωριό με πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τουριστικές υποδομές και ανήκει στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Ο σεισμός του 1966

Ο σεισμός έγινε στις 04:40, 29 Οκτωβρίου 1966. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπίου Αθηνών ήταν έντασης 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το πέρασμα του Εγκέλαδου: Το ερειπωμένο χωριό - φάντασμα της Ελλάδας

Επλήγησαν κατά κύριο λόγο η Κατούνα, οι Φυτείες, η Κωνωπίνα, η Τρύφος, η Παπαδάτος και ο Άγιος Νικόλαος. Από το σεισμό υπήρξαν ένας νεκρός και 43 τραυματίες.  Σημειώθηκαν επίσης πάρα πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα και κτήρια. Όπως αναφέρει ο ΟΑΣΠ , 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2km και πλάτους 1-2cm εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού.

Πηγή βίντεο drone: haanity

Περισσότερα βίντεο: facebook.com/haanity

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η γερμανική κατοχή στην Αττική: Η παραλία του θανάτου και τα κρυμμένα τούνελ

Η ανέγγιχτη 'Γαλάζια Λίμνη' της Ελλάδας

Το μυστικό της Λευκάδας: Αμμόγλωσσα - Η παραλία με τα χίλια πρόσωπα

Ναυμαχία Ναυαρίνου, 190 χρόνια μετά: Στον όρμο που καταποντίστηκε ο Σουλτάνος

SHARE:

24Media Network