H Αγάπη όλα τα νικά!

H Αγάπη όλα τα νικά!

Η Αγάπη Στασινοπούλου δεν είναι μόνο η αδελφή της Arianna Huffington που διέπρεψε ως ηθοποιός στην Αμερική. Είναι και μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Ο Μιχάλης Μοσσού διάβασε το τελευταίο της βιβλίο

Από τον Μιχάλη Μουσσού

Το βιβλίο "Ελευθερώστε την Καρδιά σας" της Αγάπης Στασινοπούλου που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις Εκδόσεις Φερενίκη, στοχεύει στην αφύπνιση του εσωτερικού μας κόσμου ιδιαίτερα των συναισθημάτων καθώς και στην επιστράτευση αυτών των δυνάμεων για την βελτίωση της καθημερινότητας της ζωή μας.

Η κατανόηση των αγνώστων δυνάμεων που κρύβουμε μέσα μας όπως και η ανίχνευση των παγίδων αναδεικνύεται μέσα από μια εσωτερική διαδρομή που ακολουθεί πιστά το μονοπάτι της ζωής της συγγραφέως. Πρόκειται για μια σειρά στιγμών, κρίσιμων καμπών, όπου αναφαίνεται η "Αλήθεια" και παίρνονται καίριες αποφάσεις τις οποίες η Αγάπη μοιράζεται μαζί μας.

Κεντρική τοποθέτηση στο σκεπτικό της Αγάπης είναι η εσφαλμένη ιδέα που οι άνθρωποι έχουν διαμορφώσει για το τι είναι η ζωή. Βασίζοντας τα πιστεύω τους σε μια σύγχυση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου οι άνθρωποι προσδίδουν στην υλοποίηση εξωτερικών συμβάντων υπερφυσικές ιδιότητες ώστε η αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού να κρίνεται σε σχέση με αυτήν.

"Έτσι, το δίπολο προσδοκία/απογοήτευση μετατρέπεται σε φαύλο κύκλο, και τα άσχημα συναισθήματα για τους εαυτούς μας και τη ζωή μας γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας. Πόσο συχνά δεν κολλάμε σε κάτι που είναι μπροστά στα μάτια μας – μια συνέντευξη, μια σχέση, ένα σημαντικό ραντεβού, μια ευκαιρία καριέρας – και λέμε: «Αυτό είναι! Αυτή είναι η ευκαιρία που θα πραγματοποιήσει το όνειρό μου".

H Αγάπη όλα τα νικά!

Μια τόσο πιεστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας είναι μια άσκηση βίας στον εαυτό μας που αντί να μας βοηθά μας αναγκάζει να περιορίζουμε τις εναλλακτικές λύσεις"Αλλά όταν σταματάμε να λαχταράμε, τότε καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας".

Τότε αρχίζουμε και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επικαλεσθεί αυτό που η Αγάπη αποκαλεί “Πνευμα”, μια αφηρημένη έννοια που δουλεύει για να μεταφέρει τα αληθινά της χαρίσματα στον κόσμο.

"Αναρίθμητα πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας που δείχνουν να μας αποσυντονίζουν. Κι όμως το «Πνεύμα» εμφανίζεται μέσα μου ακόμα κι όταν περιμένω για τις αποσκευές μου στο αεροδρόμιο, κουρασμένη και εκνευρισμένη, και ένας όμορφος νέος άντρας με βοηθάει να μεταφέρω τις βαριές μου βαλίτσες, ή όταν είμαι στην ουρά στο σούπερ μάρκετ και δίνω τη θέση μου σε κάποιον που στέκεται ανυπόμονα πίσω μου. Έχω τη συνήθεια να επικαλούμαι το Πνεύμα".

Σε αυτή την "Πνευματική" διάσταση η Αγάπη επιλέγει μερικά Ελληνικά Αρχέτυπα που κατά την κρίση της αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα μας.

Με υπέροχη αθωότητα η Αγάπη παρουσιάζει τον Σίσυφο να εξέρχεται από το πλαίσιο του μύθου του, μεταβάλλοντας τα δεδομένα που τον καθιστούν δέσμιο της ταυτότητας του. Βγαίνοντας από τον τροχό της ζωής και του πεπρωμένου που ο ίδιος είχε χαράξει, αποφασίζει να σταματήσει να σπρώχνει την πέτρα στον ανήφορο και αντ' αυτού του μαρτυρίου σκαρφαλώνει στην κορφή του βράχου για να καθίσει ανέμελα αγναντεύοντας τη θέα. Μεταλλάσσοντας μια διαδικασία μαρτυρίου σε ευχάριστη ενασχόληση απόλαυσης η Αγάπη επισημαίνει ότι μονάχα με μια τόσο δραματική ανατροπή δεδομένων είναι ικανή να σπάσει τις αλυσίδες με τις οποίες οι άνθρωποι δένουν τις καρδιές τους.

Με την ιδία αφοπλιστική αμεσότητα η Αγάπη προβάλλει ακόμα ένα αρχέτυπο, αυτό του λαβυρίνθου ο οποίος κατοικείται από το γνωστό μυθολογικό τέρας. Καταρρίπτει την κλασσική σκοτεινή ερμηνεία του χώρου λέγοντας: " Σκοπός του λαβυρίνθου είναι να σε φέρει σταδιακά προς τη λύση, καθώς υφαίνεις το δρόμο σου προς το κέντρο σε ένα μονοπάτι που δεν μπορείς να κάνεις λάθος".

Σε έναν κόσμο που οι μύθοι χρησιμοποιούνται εμβληματικά, η Αγάπη τους βλέπει σαν απλά εργαλεία με σκοπό να αφυπνίσουν από μέσα μας το θετικό και το φωτεινό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα του πώς θα ήταν αν ο Σίσυφος ήξερε ότι είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την ιστορία;

H Αγάπη όλα τα νικά!

"Για χρόνια, έβλεπα τον εαυτό μου μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας να «επιδιορθώσω» τον εαυτό μου". Μονάχα που η επιδιόρθωση συνεπάγεται με απόρριψη αυτού που πάει να επιδιορθωθεί αφού ένα τέτοιο σκεπτικό εστιάζεται σε διακοπή λειτουργίας ή μεταβολή μιας κατάστασης προς το χειρότερο οπότε και επιβάλλεται επί σκευή ή αντικατάσταση.

Προϋπόθεση για να φτάσει ο Σίσυφος στο σημείο να μπορεί να ορίζει την τύχη του: θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του. Μόνο τότε θα μπορέσει να αποφασίσει κατά πόσο πρόκειται να συνεχίσει να σπρώχνει τον βράχο, να σκαρφαλώσει στην κορυφή του λόφου ή ακόμα και, γιατί όχι, να μετακομίσει σε μια χώρα που δεν έχει ούτε βουνά ούτε ανηφόρες.

Γι αυτό και η Αγάπη λατρεύει την ταινία Μαίρη Πόππινς. "Η ταινία αυτή πάντα μου ξυπνάει μια μαγική αίσθηση κατάρριψης των κανόνων που μας έχουν επιβληθεί" εξηγώντας τη μαγεία που ασκεί το έργο σε γενεές παιδιών σ όλο τον κόσμο.

Όταν την ενημέρωσα ότι ο κινηματογράφος Αττικόν στην οδό Σταδίου, εκεί που πρωτοείδαμε σαν παιδιά αυτή την ταινία, έπεσε θύμα εμπρησμού από διαδηλωτές έμεινε άναυδη μπρος στην παράλογη θηριωδία ενάντια σε έναν χώρο αναψυχής και αναφοράς σε ευχάριστες αναμνήσεις. Παρά ταύτα η πίστη της στην Φωτεινή πλευρά του ανθρώπου παρέμεινε ακλόνητη.

H Αγάπη όλα τα νικά!

Ως κύριας πηγή έμπνευσης στη ζωή της αλλά και άντλησης θετικής ενέργειας η Αγάπη έχει επιλέξει μια ανατρεπτική αφετηρία: την Ελλάδα και την Αθήνα των παιδικών της χρόνων. Σε αντιδιαστολή με τους περισσότερους Νεοέλληνες, που είμαστε πεπεισμένοι ότι ο τόπος μας δεν αξίζει καν σκέψη, η Αγάπη μας υποδεικνύει το καλό και το αγαθό που βρίσκονται διάσπαρτα ολόγυρά μας σε έναν τόπο, για αυτήν, ευλογημένο. Οι έννοιες αυτές, τις οποίες πολλοί από μας έχουμε γαλουχηθεί να θεωρούμε γραφικές, επανακτούν την αρχική τους βαρύτητα και ομορφιά. Παρουσιάζονται ως ακρογωνιαίοι λίθοι της προσωπικότητας μιας γυναίκας που, συμφιλιωμένη με τον τόπο καταγωγής της ως αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της, κατάφερε να χαράξει μια πετυχημένη διεθνή σταδιοδρομία.

Το "Ελευθερώστε την καρδιά σας" είναι ένας ύμνος στο 'αγαθό' με όλες τις ευεργετικές του συνέπειες χωρίς ποτέ αυτό να μπορεί να χαρακτηριστεί αφέλεια. Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, προσιτό σε όλους. Η ροή είναι συνεχής και τα επεισόδια ακολουθούν το ένα το άλλο ρίχνοντας τον προβολέα σε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας.

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε σαν έθνος και με τόσες αντίξοες συνθήκες στην καθημερινότητα μας, η Αγάπη Στασινόπουλου έρχεται να μας υπενθυμίσει πως  η πραγματικότητα που θεωρούμε δεδομένη δεν είναι και τόσο δεδομένη και ότι σε κάθε αδιέξοδο που παρουσιάζεται μπροστά μας η ζωή μας προσφέρει απλόχερα εναλλακτικές λύσεις. Η Αγάπη μας προτείνει το μοναδικό όπλο,  με το οποίο μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα και να ελευθερώσουμε τις καρδιές μας: την "Αγάπη".

H Αγάπη όλα τα νικά!
 
Το βιβλίο "Ελευθερώστε την καρδιά σας" της Αγάπης Στασινοπούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φερενίκη.
SHARE:

24Media Network