Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη: Είμαι 50 χρονών, είμαι Χριστιανή και το ρούχο ήταν μια χαρά!

ΒΟΥΛΗ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ηταν ένα από τα πρόσωπα της εβδομάδας, αν και η αλήθεια είναι ότι λίγοι ήταν αυτοί που επικεντρώθηκαν ….στο πρόσωπο της. Η Άννα Μιχαήλ πέρασε μία ώρα μαζί με το νεότερο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και μας παρουσιάζει την Μαρία Σταυρινούδη – Σόδη

Από την Άννα Μιχαήλ

Μια απίθανη αλληλουχία συγκυριών συνέβη για να βρεθεί η  βουλευτής Χίου Μαρία - Σόδη Σταυρινούδη με μόλις 293 ψήφους  στη θέση του βουλευτή. Ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε στο Ευρωψηφοδέλτιο  της Ν.Δ., τον βουλευτή  Χίου κ. Κωστή Μουσουρούλη, που παραιτήθηκε  της βουλευτικής του έδρας, υπέρ του Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος όμως εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης, και επίσης παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά.

Στη θέση του βρέθηκε ...με όπλο την τύχη της  η κα Σταυρινούδη – Σόδη, η οποία είχε συγκεντρώσει μόλις 293 ψήφους. Τη μεγάλη της χαρά και τη συγκινητική στιγμή της ορκωμοσίας «σκίασε» μια φωτογραφική λήψη από ψηλά που κέντραρε στο μπούστο της.

Μια φωτογραφία που έκανε το γύρω του διαδικτύου και  των Δελτίων Ειδήσεων και προσέφερε την καλύτερη αφορμή για ακόμη μια σειρά σχολίων για τις γυναικείες εμφανίσεις στη Βουλή και ιδανική ευκαιρία να εκφραστεί μέσα από τα σχόλια ο συντηρητισμός και ο φαλλοκρατισμός  μιας κοινωνίας που αναζητά ευκαιρία “να την πέσει” σε ό,τι διαφέρει.

Μαρία  Σταυρινούδη-Σόδη:  Είμαι 50 χρονών, είμαι Χριστιανή και το ρούχο ήταν μια χαρά!

Η Μαρία Σταυρινούδη- Σόδη, αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ, αντιμετωπίζει πια με ψυχραιμία το ατυχές συμβάν που της χάλασε μια πολύ όμορφη στιγμή. Το WE του news247 την συνάντησε τρεις ημέρες μετά την “επεισοδιακή” ορκωμοσία στο Hilton, κατάστημα της αλυσίδας Mastic Spa που είχε δημιουργήσει πριν από 10 χρόνια με τον πρώην σύζυγο της. Μας μιλά για το ποια πραγματικά είναι και τι θέλει να πετύχει για το όραμά της από τη σημαντική θέση που έχει λάβει αλλά και για τις αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας, που σταθερά αμφισβητεί τις ικανότητες των γυναικών.

«Η κοινωνία μας δεν έχει αλλάξει πολύ, είναι συντηρητική. Το ρατσισμό απέναντι στις γυναίκες τον είδα πρώτη φορά όταν έβαλα υποψηφιότητα στο Επιμελητήριο Χίου αφού τα Επιμελητήρια είναι  χώροι καθαρά ανδροκρατούμενοι.

Οι άντρες θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές να δώσουν λύσεις και αυτός είναι ο μεγαλύτερος ρατσισμός και όχι στην καθημερινή συμπεριφορά. Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά των αντρών ψηφοφόρων, που για να τους κερδίσεις θα πρέπει να κάνεις πολλαπλάσια προσπάθεια από έναν άνδρα για να τους πείσεις ότι δεν είσαι “γλάστρα” και μπορείς να συμμετέχεις στα κοινά και να λύνεις προβλήματα.

Δεν είμαι  αυτό που υπαινίχθηκαν. Είμαι μια γυναίκα 50 χρονών, το λέω δεν το κρύβω, ποτέ δεν αρνήθηκα την ηλικία μου και αυτό αποδεικνύει ότι δεν επιδιώκω τίποτα παραπάνω από τους στόχους και τα οράματα που έχω για τη δουλειά μου στη Βουλή.»

Μαρία  Σταυρινούδη-Σόδη:  Είμαι 50 χρονών, είμαι Χριστιανή και το ρούχο ήταν μια χαρά!

Υπερασπίζεται το ντύσιμό της, το στυλ της και καλεί τους επικριτές της να ασχολούνται με την ουσία.

«Το πώς θα ντυθώ δεν μπορεί να εξαρτάται  από το αν θα πάω στη Βoυλή ή στο κατάστημά μου. Έχω ένα στυλ και δεν μπορώ να το αλλάξω. Για μένα αυτό που έβαλα και έγινε χαμός ήταν συμβιβασμός, εγώ ήθελα να πάω με το τζιν μου και ένα μπλουζάκι και να ορκιστώ.

Ασχολήθηκαν με το  ντεκολτέ μου, όμως  δεν ήταν μεγάλο, εμφανίστηκε έτσι επειδή η λήψη έγινε από ψηλά. Δεν έκανα λάθος. Το ρούχο ήταν μια χαρά. Δεν πήγα στη Βουλή ούτε με μίνι ούτε με σιθρου.»

Για την κα Σταυρινούδη, η ορκωμοσία της ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή της, και βέβαια δεν περίμενε ποτέ το σάλο που προκάλεσε μια φωτογραφία.

«Είμαι Χριστιανή πήγα να ορκιστώ, δεν έδωσα όρκο τιμής όπως άλλες συνάδελφοι, αλλά όρκο ενώπιον του Θεού. Το έκανα με απόλυτο σεβασμό και με την ψυχή μου, δεν πήγα να προκαλέσω κανέναν. Η ορκωμοσία μου ήταν μια από τις πολύ όμορφες στιγμές της ζωής μου ...και μου βγήκε ξινή. 

Μαρία  Σταυρινούδη-Σόδη:  Είμαι 50 χρονών, είμαι Χριστιανή και το ρούχο ήταν μια χαρά!

Ημουν  μόνη μου, έτυχε να ορκιστώ μόνη μου, δεν έπρεπε να με αντιμετωπίσουν έτσι. Μόλις ορκίστηκα, ανέβηκα και πήγα στις Επιτροπές και δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει θέμα, ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια και δεν είχα ιδέα. Μετά το κατάλαβα. Στενοχωρήθηκα...Μετά όμως έλαβα τόση αγάπη και τόση αλληλεγγύη από τον κόσμο ο οποίος ένιωσε ότι αυτό που συνέβαινε ήταν άδικο....

Η Βουλή είναι ένας ιδιαίτερος χώρος και το καταλαβαίνω και γι αυτό δεν μπορείς να πας άσεμνα ντυμένη και γι αυτό δεν πήγα άσεμνα ντυμένη, πήγα ντυμένη κανονικά, όμως από την άλλη ο καθένας έχει και το προσωπικό του γούστο.

Επέλεξα για την περίσταση μια ολόσωμη φόρμα, ένα απλό ρούχο που αγόρασα με την κόρη μου και ούτε που το φανταζόμασταν ότι θα...ενοχλούσε. Εχω δώσει άπειρες συνεντεύξεις με τη δουλειά μου, έχω μιλήσει και στο CNN  αλλά η φασαρία που έγινε εκείνη την ημέρα για ένα ρούχο, δεν μπορούσα να τη φανταστώ ποτέ.»

Θα ήθελε  να την κρίνουν για τη δουλειά της, το όραμά της, για το έργο που ελπίζει να καταφέρει να κάνει όχι για την εμφάνισή της.

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και είμαι πιο κοντά στην κοινωνία, παρά στην πολιτική και γι αυτό μπορώ να αντιληφθώ τα προβλήματα. Οι πολιτικοί πρέπει να ακούν τον κόσμο όχι τους τεχνοκράτες. Το όνειρό μου είναι να έχω ένα γραφείο ανοιχτό για όλη τη Χίο, να ασχολούμαι με τα προβλήματα τους.

Αγαπώ πάρα πολύ τη Χίο,  έχω ζήσει τους ανθρώπους και τα προβλήματα του νησιού και είναι   πολλά και άλυτα για πάρα πολλά χρόνια. Θα αγωνιστώ έτσι ώστε έστω κάτι να πετύχω.»

Η Χίος ήταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, και το νησί έχει απίστευτες δυνατότητες. Ομως πια ο κόσμος έχει χάσει την αισιοδοξία του και την αυτοπεποίθησή του, χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται τη βοήθειά μας. Οπλο μου είναι μόνο η αγάπη μου για τη Χίο και θέλω να βρεθώ όσο γίνεται πιο κοντά στους Χιώτες. Στη Βουλή το πρώτο που θα υπερασπιστώ είναι το νησί μου και βέβαια και την κυβέρνηση. Θα ήθελα να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο την ανάπτυξη του νησιού. Ολα τα χρειάζεται το νησί και επενδύσεις και ναυτιλία, και τουρισμό, και εμπορική ανάπτυξη. Θα είναι επιτυχία αν καταφέρω να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια».

Μαρία  Σταυρινούδη-Σόδη:  Είμαι 50 χρονών, είμαι Χριστιανή και το ρούχο ήταν μια χαρά!

Η μαστίχα είναι ο θησαυρός της Χίου και η κα Σταυρινούδη η οποία στηρίζει την προσπάθεια της κόρης της (μαζί στην φωτογραφία) για επέκταση της αλυσίδας MasticSpa. «Η μαστίχα έχει απίστευτες θεραπευτικές  ιδιότητες  και η Χίος είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που έχει μαστίχα. Ολο το νησί έχει μεγάλο ενδιαφέρον από βοτανολογική άποψη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τις λαλάδες (λουλούδια σαν τουλίπες). Υπάρχουν πολλά  μαστιχόδεντρα στη Χίο που δεν καλλιεργούνται γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Θα μιλήσω με όλους σο νησί και με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών και να βρούμε τρόπο να βρεθούν κίνητρα ώστε να καλλιεργηθούν περισσότερα δέντρα. Και  ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές και η ζήτηση μαστίχας και παράλληλα και το ενδιαφέρον για την παραγωγή». 

SHARE:

24Media Network