Ακριβαίνουν μια σειρά από φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή

Ακριβαίνουν μια σειρά από φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή
Κάψουλες και δισκία φαρμάκων. pixabay

Περίπου 250 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά με βάση τις νέες ενδεικτικές τιμές που διαμόρφωσε ο ΕΟΦ.

Πολλά γνωστά σκευάσματα τα οποία κάνουν «θραύση» ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω των ιώσεων και του κρυολογήματος αναμένεται να αυξηθούν, όπως διαπιστώνεται από σχετική λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ, δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και τα αγοράζουμε μόνοι μας από τα φαρμακεία. Κατά την περίοδο των μνημονίων η χώρα αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερες τιμές, όμως την ίδια στιγμή προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» στην άνοδο, καθιέρωσε την έκδοση «ενδεικτικών» τιμών ώστε να περιορίζει και την άκρατη αύξηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ενδεικτικές τιμές που υπολόγισε ο ΕΟΦ, περίπου 4 στα 10 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα έχουν αύξηση της ενδεικτικής τιμής. Ο πολίτης βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή αυτή καθώς δεν αναγράφεται στο κουτάκι του φαρμάκου. Όμως η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο κατάλογο δίνει το δικαίωμα για νέα αύξηση και στην τιμή πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των σκευασμάτων που η τιμή τους αναμένεται να αυξηθεί, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα γνωστά παυσίπονα, έμπλαστρα, σκευάσματα για τη διακοπή καπνίσματος, σπρέι για τη μύτη, χάπια για το στομάχι ακόμη και σκεύασμα για την αποκατάσταση της φαλάκρας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς και συγκρίνοντας τις τιμές που υπάρχουν μέχρι σήμερα με αυτές που θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον, σε ένα σύνολο της τάξης των 600 σκευασμάτων η τιμή αυξάνεται σε περίπου 250, περί τα 110 σημειώνουν μείωση ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν μεταβολή. Παράλληλα περίπου 40 νέα σκευάσματα εισήλθαν στην αγορά, καθώς θεωρήθηκε πια συμφέρουσα η κυκλοφορία και στην Ελλάδα αφού σταμάτησε από το 2017 ο προσδιορισμός της τιμής από το Κράτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι εταιρείες έχουν δικαίωμα για να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με τις τιμές μέχρι τη Δευτέρα και εν συνεχεία θα εκδοθεί και η τελική λίστα. Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δούμε σημαντικές αυξήσεις, ενώ η απελευθέρωση της τιμής δημιουργεί και ανταγωνισμό ανάμεσα στα φαρμακεία. Πάντως είναι γνωστό ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα ΜΗΣΥΦΑ δείχνουν μια μέση ετήσια άνοδο τιμής της τάξης του 9%.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα ισχύσουν στα φαρμακεία και οι νέες τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οι οποίες καθορίστηκαν το τέλος του 2019 και από τις οποίες οι πολίτες αναμένεται να δουν μειώσεις. Με βάση το δελτίο Τιμών που είχε βγει δεν υπήρξε καμία αύξηση και μειώσεις μέχρι 7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα