Αλλεργική ρινίτιδα: Τι να προσέχεις και πώς μετριάζονται τα συμπτώματα

Αλλεργική ρινίτιδα: Τι να προσέχεις και πώς μετριάζονται τα συμπτώματα
Αλλεργική ρινίτιδα 123rf.com

Πρόκειται για μία φλεγμονή στη μύτη που δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Τι να προσέξετε, πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και πώς να προλάβετε την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται συχνότερα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, οπότε και οι αλλεργίες φουντώνουν! Αυτό το είδος ρινίτιδας καλείται εποχική.

Πρόκειται για μία φλεγμονή στη μύτη που δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ενοχλητική καταρροή, συνάχι, μπούκωμα και βουλωμένη μύτη, συχνά φτερνίσματα, φαγούρα, πονοκέφαλο, ξηρό λαιμό και υπνηλία.

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται όταν ο οργανισμός, ερχόμενος σε επαφή με μια αλλεργιογόνο ουσία την εκλάβει ως ξένη και έτσι, αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον της. Έτσι, ο ασθενής ξεκινά να εκδηλώνει συμπτώματα.

Για να διαπιστώσεις αν τα συμπτώματα που παρουσιάζεις οφείλονται σε αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει να απευθυνθείς σε αλλεργιολόγο ή εξειδικευμένο ΩΡΛ για να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ρινοσκόπηση, κλινική εξέταση, αιματολογικό έλεγχο για ανίχνευση αλλεργιογόνων και ειδικά δερματικά τεστ.

Τι να κάνεις για να μετριάσεις τα συμπτώματα

Δυστυχώς τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και επίμονα. Γι΄ αυτό χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τον κατάλληλο γιατρό. Συνήθως χορηγείται κορτιζόνη και αντιισταμινικά. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει αγωγή που απευθύνεται στον ίδιο και έχει δοθεί για τις δικές του ανάγκες. Εναλλακτική αντιμετώπιση είναι με ανοσοθεραπεία, η οποία στοχεύει όχι τόσο στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά στη μακροχρόνια θεραπεία.

Ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν τα συμπτώματα είναι με την αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, όταν και αν αυτό είναι εφικτό.

Τι θα πρέπει να προσέξεις

Οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούν σε γιατρό και να λάβουν την αγωγή που θα τους δώσει. Αν η θεραπεία δεν γίνει άμεσα, ενέχει ο κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει χρόνιο και έτσι, να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρής μορφής πάθηση που είναι το βρογχικό άσθμα. Έτσι, πρέπει να προσέξεις πολύ να είσαι συνεπής στη λήψη των φαρμάκων που σου χορήγησε ο γιατρός σου, ώστε να μην γίνει χρόνιο το πρόβλημα και χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τις σοβαρές συνέπειες του άσθματος.

Πώς θα προλάβεις την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργία, όπως και πολλές άλλες ασθένειες της εποχής μας, επηρεάζεται πολύ από το σύγχρονο τρόπο ζωής και το μολυσμένο περιβάλλον. Συνιστάται, λοιπόν, να προσέξεις από πριν για να μην εμφανίσεις συμπτώματα. Αν έχεις ήδη εμφανίσει μία φορά, τότε μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τις πιθανότητες επανεμφάνισης.

Η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο: Είναι γεγονός ότι η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και χαρίζει ευεξία στον οργανισμό σου. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό αποτελεί ασπίδα για οποιουδήποτε είδους αλλεργία. Προτίμησε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια και απόφυγε τα τρανς λιπαρά και τις πολύ λιπαρές τροφές.

Κάνε γυμναστική: Η άσκηση, ειδικά αν γίνεται έξω στη φύση, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία των πνευμόνων σου και την αναπνευστική σου λειτουργία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την ομαλή κυκλοφορία του αίματός σου.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου: Η θετική σκέψη και διάθεση θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα ανανεώσει τα κύτταρά σου. Προσπάθησε να μετριάσεις όσο γίνεται το στρες και τις αρνητικές σκέψεις.

Μην κάνεις κατάχρηση των καθαριστικών: Το υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει τα ποσοστά αλλεργιών και ευαισθησίας σε περιβαλλοντικές ή άλλες ουσίες. Φρόντισε για την υγιεινή σου χωρίς υπερβολές.

Για περισσότερες πληροφορίες για νόσους και παθήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, επισκεφτείτε το DoctorAnytime.gr: Οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς & γιατροί μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του doctor anytime ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας 215 5604667.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα