Άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλάει σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλάει σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, -

Οι 8 άξονες στους οποίους βασίζεται η η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου. "Το κάπνισμα μας σκοτώνει σιγά σιγά" ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Στο κάπνισμα, τη διακοπή του και τις σοβαρές επιπτώσεις του στη δημόσια Υγεία, αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις (V.Andriukaitis), στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ο κος Αντριουκάιτις τόνισε ότι οι καπνιστές πεθαίνουν 14 χρόνια νωρίτερα απ' ότι οι μη καπνιστές. «Πρέπει να ενδιαφερθούμε γι' αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για τους παθητικούς καπνιστές», είπε και επισήμανε πως η χώρα μας είναι «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε καπνιστές παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα υπάρχει στην Ελλάδα σε ποσοστό που αγγίζει το 78%. Σε αυτό το ποσοστό φτάνει η έκθεση των παθητικών καπνιστών και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για 20% αύξηση του καπνίσματος στους νέους τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει από την ελληνική Βουλή.

ADVERTISING

«Το κάπνισμα καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας, ρυπαίνει το περιβάλλον μας και μας σκοτώνει σιγά σιγά» κατέληξε, μιλώντας στα ελληνικά ο επίτροπος.

Α. Ξανθός: Σε 8 άξονες βασίζεται η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Παρότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί διεθνώς τη δεύτερη πιο συχνή θανατηφόρα νόσο, το ένα τρίτο των καρκίνων μπορεί σήμερα να προληφθεί, τόνισαν όλοι οι ομιλητές στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που πραγματοποιήθηκε απόψε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στον «Φάρο» του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών σε φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καρκινοπαθών- και να ενδυναμωθεί  η δημόσια περίθαλψη με προσλήψεις σε προσωπικό και με οικονομική ενίσχυση των δομών.

Στην εισαγωγή του ο Α.Ξανθός τόνισε πως το 20% των θανάτων στις γυναίκες και το 30% των θανάτων των ανδρών οφείλονται στον καρκίνο. Όπως είπε, το 2018 στην Ελλάδα είχαν καταγράφει 180.000 διαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο τα τελευταία 5 χρόνια και έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ξανθός ανέλυσε την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου που βασίζεται σε 8 άξονες: ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ, αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών και εκπόνηση εθνικού σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Ειδικά για το κάπνισμα, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «έχουμε την υποχρέωση να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία  της ατομικής και της δημόσιας υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών standards δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας».

Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας.

«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή μου στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αισιοδοξία καθώς η ενημέρωση των πολιτών και η πρόοδος της επιστήμης συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού ίασης στα παιδιά που νοσηλεύονται στο ογκολογικό μας νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που μέσα σε 9 μόλις χρόνια έχει θεραπεύσει χιλιάδες παιδιά, έχει γίνει κέντρο αριστείας και χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε λαούς μέσα από το πρόγραμμα των αδελφοποιήσεων που υλοποιούμε.  Όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα στην υγεία των παιδιών», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ένας κόσμος όπου η επιστημονική γνώση θα μοιράζεται και η ανάγκη για μετακινήσεις των μικρών μας ασθενών σε άλλα κράτη θα μειώνεται ώστε να δίνουν τον σκληρό αυτό αγώνα για τη ζωή κοντά στις οικογένειές τους και σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον».

«Εύχομαι πραγματικά, του χρόνου τέτοια εποχή να καταμετρούμε ακόμα περισσότερες νίκες κατά του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα και ακόμα περισσότεροι ασθενείς να γυρνούν στις οικογένειές τους υγιείς και δυνατοί» κατέληξε η κα Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ζήτησε να σταματήσει η ντιζελοκίνηση στην Αθήνα αλλά και καύση τζακιών και αναφέρθηκε στα 10 Δ (χωρίς ούτε ένα Δεν), για την πρόληψη του καρκίνου: Διέκοψε το κάπνισμα. Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια. Διάλεξε σωστές τροφές. Δραστηριοποιήσου σωματικά. Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ' αυτόν. Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι. Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς. Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων. Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου.

Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν εκτός από την ΕΑΕ και το υπουργείο Υγείας, το «George D. Behrakis RESEARCH LAB», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το «Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» και η βραβευμένη πρωτοβουλία «Smoke Free Greece». Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το μήνυμα Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

SHARE:

24Media Network