Απόφαση - σταθμός: Ξεκινά η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών

Απόφαση - σταθμός: Ξεκινά η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών

Καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέτζου από το βήμα της Βουλής. Πότε ξεκινά η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών. Αναλυτικά τι θα ισχύσει

Στις 29 και 30 Απριλίου θα πληρωθούν εφημερίες ιατρών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επικαλούμενος στοιχεία από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση. «Λύνεται το πρόβλημα, ούτως ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να εξελιχθεί απολύτως ομαλά η διαδικασία των δεδουλευμένων εφημεριών ανά μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλούνται οι εφημερίες έως και τον 12ο μήνα του έτους - ενώ αυτό γίνονταν έως και τον 11ο - μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των δαπανών που προκαλούνται από τις εφημερίες καθ' υπέρβαση των προϋπολογισμών.

«Σε αυτό, θα συνεργαστούμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικών Υπηρεσιών) ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο» είπε, εξηγώντας πως ναι μεν υπάρχουν εφημερίες αναγκαίες που πρέπει να γίνονται, υπάρχει όμως από την άλλη (από ορισμένους κύκλους) η αντίληψη να εκλαμβάνονται οι εφημερίες σαν ευκαιρία για έναν δεύτερο μισθό.

«Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κάτω από την αποπνικτική αυτή οικονομική συγκυρία, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές και οι πρακτικές, ούτως ώστε στο όνομα της εξυπηρέτησης των πολιτών και των προγραμματισμένων εφημεριών να φτάνουμε σε υπερβάσεις που θα πληρώσει, στο τέλος, ο φορολογούμενος» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με το ποσό των οφειλών πριν τον Οκτώβριο του 2012, ο κ. Λυκουρέντζος είπε πως αυτό δεν είναι γνωστό.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος -και από το 2011- οι οποίες αφορούν όχι μόνον τις εφημερίες ιατρών, αλλά και νυχτερινά και εξαιρέσιμα των διοικητικών υπαλλήλων.

Τέλος, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Υγείας, οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου εκδίδουν τα εντάλματα και ήδη οι Επίτροποι προσυπογράφουν, από τη στιγμή κατά την οποία κατατέθηκε η σχετική διάταξη στη Βουλή και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network