Ασθενείς που έκαναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία δεν ήταν στη λίστα αναμονής

Διαβάζεται σε 4'
Ασθενείς που έκαναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία δεν ήταν στη λίστα αναμονής
ISTOCK

Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρουργήθηκαν επί πληρωμή το απόγευμα της Τετάρτης στο Νοσοκομείο “Αττικόν” ήταν εκτός λίστας χειρουργείου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Εξοργιστικές καταστάσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα της έναρξης των απογευματινών χειρουργείων, περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Αναγέννηση» του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι δύο από τους τρεις ασθενείς που έκαναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο εν λόγω νοσοκομείο, είτε δεν ήταν στη λίστα αναμονής, είτε είχαν μπει την τελευταία εβδομάδα.

«Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το χειρότερο, όμως, όπως αναφέρουν, είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου, για την οποία, υποτίθεται, ότι οι ασθενείς έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα και δεν μπαίνουν στις μακρές λίστες αναμονής των χειρουργείων.

«Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. “Πελάτης” πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελάκι, προηγείται όποιος πληρώνει, ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν οι καταστάσεις αυτές.

«Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, ενώ παράλληλα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων για τα απογευματινά χειρουργεία

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”

Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ καταγγέλλει την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ ́ και Δ ́ χειρουργικής).

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επι πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Β) Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελλάκι, «προηγείται όποιος πληρώνει», ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άλλοι πρόθυμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτό αλήθεια είναι το ήθος που διδάσκουν στους φοιτητές και τους νέους γιατρούς;

Η διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν και αυτά. Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού! Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΑ για τα απογευματινά – επί πληρωμή- χειρουργεία δεν θα περάσει, δεν θα μακροημερεύσει παρά τη σπουδή ελάχιστων ημέτερων. Όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον.

Το ΔΣ»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα