Ατιμολόγητες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ σε νοσοκομεία – Έλεγχοι για κακοδιαχείριση

Ατιμολόγητες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ σε νοσοκομεία – Έλεγχοι για κακοδιαχείριση
Το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" από όπου ξεκινούν οι έλεγχοι EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εντοπίστηκαν ατιμολόγητες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Τι αναφέρει ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Μόλις πριν από δύο μήνες συστάθηκαν οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) του υπουργείου Υγείας και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και ήδη οι «Ράμπο» έπιασαν δουλειά.

«Το πρώτο νοσοκομείο, από το οποίο ξεκίνησε ο εσωτερικός έλεγχος, είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας“», ανέφερε ο Γιώργος Γεωργίου, προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων της γενικής γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος σύμβουλος και σύμμαχος της καλής διακυβέρνησης των ΥΠΕ και των νοσοκομείων».

Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος στον «Άγιο Σάββα» είναι πιλοτικός και πως δεν υπάρχει καμία υποψία για κακοδιαχείριση, τουλάχιστον από την παρούσα διοίκηση.

Την ημερίδα διοργάνωσε η ΕΑΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα Κέντρο Υγείας της χώρας είναι το πρόσφατο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο υπογραμμίζει εμφατικά ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν συστήματα καταγραφής του υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και των αναλώσιμων.

Ως εκ τούτου, φάρμακα, σύριγγες, γάζες, νυστέρια και γενικότερα οποιοδήποτε αναλώσιμο χρειάζονται οι γιατροί για να εξετάσουν και να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, βρίσκονται ατάκτως ειρημένα, εκτεθειμένα και χωρίς σύστημα παρακολούθηση στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι συνθήκες αποθήκευσης και φύλαξής τους δεν διασφαλίζουν την προστασία τους από απώλειες και καταστροφές.

«Υπάρχουν κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται τα νοσοκομεία. Υπάρχει μεθοδολογία ελέγχου. Επιπλέον έχει σημασία το follow up μετά από την ανάλυση κινδύνου. Οι ΜΕΕ είναι μια ιστορική ευκαιρία. Έως τώρα οι εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου ήταν τυποποιημένες. Εμείς δεν μαζεύουμε χαρτιά, θέλουμε να πετύχει ο έλεγχος», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Για ποιους λόγους θα γίνουν εσωτερικοί έλεγχοι στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τα πραγματικά αποθέματα υλικών που διαθέτουν, ενώ δεν έχουν ενεργοποιήσει μηχανισμό ειδοποίησης ότι ένα είδος εξαντλείται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ελλείψεων υλικών ή υπερεπάρκειάς τους, ενώ δυσχεραίνει τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα, θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια», που επιτρέπουν κακοδιαχείριση, απευθείας αναθέσεις, οικονομικές ατασθαλίες, ελλείψεις κ. ά., καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς, επιβαρύνοντας παράλληλα οικονομικά το ΕΣΥ.

Έτσι, οι εσωτερικοί έλεγχοι έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Ατιμολόγητες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους που έγιναν για δαπάνες των νοσοκομείων έως το 2021, η κατάσταση σε κάποια νοσοκομεία είχε «ξεφύγει», καθώς όπως επεσήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα, εντοπίστηκαν ατιμολόγητες δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας «δεν γίνονται όλες τις φορές τα πράγματα στα νοσοκομεία, όπως θα θέλαμε. Το 2019, είχαν εντοπιστεί ατιμολόγητες δαπάνες για υλικά, αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο του ΕΣΥ. Σε νοσοκομείο βρέθηκαν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ ατιμολόγητες δαπάνες. Το υπουργείο Υγείας, κατά παράβαση, έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος. Επρόκειτο για τιμολόγια 3και 4 χρόνων πριν».

«Δεν έχουμε εικόνα των αποθεμάτων σε φάρμακα και σε προμήθειες υλικών κι αυτό συνιστά υψηλό κίνδυνο. Επιπλέον μέχρι σήμερα μόνο ο διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου ήξερε τι συμβαίνει. Τώρα αυτό αλλάζει», ανέφερε η Σοφία Παρθενοπούλου, προϊσταμένη τμήματος στη διεύθυνση Αξιολόγησης Κινδύνων Διαφθοράς και Ειδικών Τομεακών Στρατηγικών Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της γενικής διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της ΕΑΔ.

Τι θα γίνεται όμως με όσους βρεθούν ότι έχουν κάνει κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος στα νοσοκομεία;

«Τυχόν παραβάσεις και παραβιάσεις που θα εντοπίζονται, θα παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον εισαγγελέα», σπεύδει να διευκρινίσει η Αλεξάνδρα Ρογκάκου αναπληρώτρια διοικήτρια της ΕΑΔ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα