Αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα προσπαθεί να αποφύγει ο Πλεύρης

Αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα προσπαθεί να αποφύγει ο Πλεύρης
Φαρμακείο στην Αθήνα Eurokinissi

Οριακά αποφεύγονται καραμπόλες στην αποζημίωση φαρμάκων, με τον Υπουργό Υγείας να παίρνει πίσω τη σχετική λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται, η οποία θα ίσχυε από τη Δευτέρα.

Ανησυχία προκάλεσε σε φαρμακοποιούς αλλά περισσότερο σε πολίτες, το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων από τη Δευτέρα 17/10 το οποίο και θα επιβάρυνε κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ τους πολίτες.

Χθες με μια αιφνίδια κίνηση, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προχώρησε στην ανάκληση της λίστας των αποζημιούμενων φαρμάκων η οποία θα ίσχυε από τη Δευτέρα, καθώς διαπιστώθηκε πως θα υπήρχε επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους όταν προμηθεύονταν γενόσημα.

Μέχρι σήμερα, τα γενόσημα αποζημιώνονται με βάση την τιμή λιανικής που έχουν και έτσι οι ασθενείς δεν επιβαρύνονταν κάποιο επιπλέον κόστος, κάτι το οποίο ισχύει αν επιλέξουν φάρμακο πρωτότυπο για το οποίο όμως έχει λήξει η πατέντα.

Η νέα θετική λίστα είχε αναρτηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και με την εφαρμογή της από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά τίθενται σε ισχύ και οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών, που προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση, με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο που εξίσωνε την ασφαλιστική τιμή με την τιμή αποζημίωσης.

Το τεχνικό αυτό ζήτημα θα οδηγούσε, όπως είχε παραδεχθεί ο Υπουργός Υγείας και στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Μετά τη δημοσίευση της λίστας, όμως, διαφάνηκε πως οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών, μεταξύ άλλων, θα αγγίξουν και θεραπευτικές κατηγορίες, που δύσκολα θα απορροφηθεί η διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κατηγορίες υψηλής ευαισθησίας, όπως νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, που πέραν των κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δύσκολα οι ασθενείς θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε άλλο (πιθανόν φθηνότερο φάρμακο), καθώς διατρέχει σοβαρό θέμα απορρύθμισης, μεταξύ άλλων.

Έτσι, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θετική λίστα και να τη θέσει υπό επανεξέταση, τρέχοντας μοντέλα για να διαπιστωθεί το εύρος του ζητήματος, ώστε να γίνουν και διορθώσεις, σε τεχνικό επίπεδο.

Βέβαια, ακόμη και η ίδια η ανάκληση προκάλεσε ανησυχία, αυτή τη φορά στη φαρμακευτική αγορά. Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, εντείνοντας το αίσθημα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Για αυτό και αναζητούσαν τους λόγους πίσω από την ανάκληση της θετικής λίστας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύκλοι του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πως η θετική λίστα θα αναρτηθεί, πλήρης, έως το τέλος του μήνα, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στη σχέση μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν οι τριγμοί στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Φαρμακευτικές εταιρείες και η αρμόδια Επιτροπή φαίνεται να μη βρίσκουν κοινό έδαφος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζουν να τους ζητούνται τεράστιες εκπτώσεις.

Πιο κοντά η επιστροφή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία

Τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα αρχίσει η εκ νέου διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της κοινότητας φέρεται να εξετάζει ο ΕΟΠΥΥ.

Ένα εκ των πάγιων αιτημάτων των φαρμακοποιών φέρεται να είναι κοντά στην υλοποίηση. Ο λόγος για την επιστροφή των ΦΥΚ, των φαρμάκων υψηλού κόστους, θεραπειών δηλαδή που αφορούν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να εξετάζει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αρχίσει και πάλι η διάθεση φαρμάκων της κατηγορίας αυτής από τα φαρμακεία της κοινότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση η επιστροφή στα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται να αφορά φάρμακα έως 250 ευρώ και όχι τα ακριβότερα, σκευάσματα της κατηγορίας 1Β φάρμακα, από εκείνα δηλαδή που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται 581 φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) πάντως, «σθεναρά υποστηρίζει την επιστροφή των ΦΥΚ στο φυσικό τους χώρο, στο φαρμακείο της κοινότητας από το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις», όπως είχαν αναφέρει σε μια πρόσφατη ανακοίνωση.

Πρόταση, που έχει διατυπώσει παλαιότερα άλλωστε ο ΠΦΣ, αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα διπλογραφικό σύστημα ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων προκειμένου να εκμηδενιστεί η πιθανότητα παράλληλων εξαγωγών. Υπενθυμίζεται δε, ότι μιλάμε για φάρμακα με μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα