Δεκαπενταύγουστος: Επιφυλακή και ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού

Δεκαπενταύγουστος: Επιφυλακή και ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού
Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI

Αδιάκοπος ο "πόλεμος" με τον κορονοϊό, ακόμα και αν οι παραδοσιακές διακοπές των Ελλήνων, τον Δεκαπενταύγουστο, έχουν συνδυαστεί με χαλαρότητα και ξεγνοιασιά. Αλλεπάλληλα "καμπανάκια" από τους ειδικούς ενόψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου.

Περίοδος Δεκαπενταύγουστου αυτή που διανύουμε και υπό διαφορετικές συνθήκες, η ξεγνοιασιά και η χαλαρότητα θα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ωστόσο οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Τα ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες είναι σταθερά πάνω από 3.000 ενώ ανοδική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνώσεων και των εισαγωγών, με την πίεση στα νοσοκομεία να αρχίζει εκ νέου να αυξάνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή (13/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.493 νέα κρούσματα, 235 διασωληνωμένους και 24 θανάτους, αριθμοί που αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και μάλιστα μεγάλη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν οι πολίτες δεν επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή αυτή την περίοδο. Το “καμπανάκι” χτυπάει τόσο για τους νέους όσο και για ανθρώπους σε μεγαλύτερες ηλικίες, στους οποίους ο κορονοϊός δείχνει σιγά-σιγά να κάνει μεταστροφή.

Η χαλαρότητα των καλοκαιρινών διακοπών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εμβολιασμών αποτελεί ένα επικίνδυνο μείγμα, την ίδια ώρα που ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης με τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού έως το τέλος Αυγούστου, να θεωρείται αδύνατος. Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια για το φθινόπωρο είναι εφιαλτικά καθώς τα ήδη υψηλά νούμερα που καταγράφονται τώρα, θα φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ όταν ανοίξουν τα σχολεία και αλλάξει ο καιρός, περιορίζοντας μας κατά μεγάλο ποσοστό σε εσωτερικούς χώρους.

Οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα, γύρω στις 1.000 διασωληνώσεις και πάνω από 100 νεκρούς ημερησίως. Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολοι και δυστυχώς, βάσει των τωρινών στοιχείων, τα προαναφερόμενα τρομακτικά σενάρια φαντάζει όλο και πιο πιθανό να επιβεβαιωθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα