Πόνοι τοκετού: “Αέριο γέλιου” έναντι επισκληριδίου αναισθησίας;

Πόνοι τοκετού: “Αέριο γέλιου” έναντι επισκληριδίου αναισθησίας;
Χορήγηση αέριου γέλιου σε ασθενή Woman in active labour easing the pain of a contraction with laughing gas

Πρόσφατη έρευνα καταγράφει ότι πολλές γυναίκες προτιμούν το γέλιο ως αντίδοτο στους πόνους της γέννας. Παρόλ’ αυτά οι περισσότερες προτιμούν την αναισθησία.

Την ικανοποίησή τους όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πόνων τοκετού με τη χρήση υποξειδίου του αζώτου (γνωστό και ως αέριο γέλιου) αναφέρει πληθώρα γυναικών σύμφωνα με έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Αναισθησιολόγων που γίνεται αυτές τις μέρες. Οι μέλλουσες μητέρες φέρονται ικανοποιημένες από το αέριο δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν έχει παρενέργειες στο μωρό. Παρόλ’ αυτά πάνω από τις μισές γυναίκες επέλεξαν τελικά μια επισκληρίδιο αναισθησία ή άλλη τεχνική διαχείρισης πόνου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οδύνη της γέννας.

“Η έρευνά μας είναι μια από τις πρώτες μεγάλες αναδρομικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ σε πέντε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σχετικά με τη χρήση του υποξειδίου του αζώτου στον τοκετό», δήλωσε η Barbara Orlando, MD, από τους κύριους συντάκτες της έρευνας και επίκουρος καθηγήτρια αναισθησιολογίας, περιεγχειρητικής και αλγολογίας στη Ιατρική Σχολή του Icahn της Νέας Υόρκης. “Αν και το υποξείδιο του αζώτου τελικά δεν εμπόδισε τις γυναίκες από τα να ζητήσουν άλλες επιλογές διαχείρισης του πόνου, όπως η επισκληρίδιος, πήραμε θετική ανταπόκριση γι’ αυτό καθώς έλεγαν ότι τους αρέσει το γέλιο ως επιλογή για να διαχειριστούν τον πόνο τους”.

Υπάρχει μια ποικιλία επιλογών διαθέσιμων για τις γυναίκες για τον πόνο στον τοκετό, όπως φάρμακα που χορηγούνται ενδοφλέβια, μέθοδοι που περιλαμβάνουν μασάζ, βαθιά αναπνοή αλλά και το υποξείδιο του αζώτου. Το αέριο αυτό χρησιμοποιείται συχνότερα στην Ευρώπη και την Αυστραλία στον πόνο τοκετού, αλλά πρόσφατα έγινε δημοφιλές και στις Η.Π.Α. Είναι ένα εισπνεόμενο αναισθητικό αέριο που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και να κάνει τους ασθενείς να αντιληφθούν λιγότερο τον πόνο χωρίς να τον εξαλείφουν. Αντιστρόφως, η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανακούφισης πόνου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού και εμποδίζει τον πόνο στο κάτω μέρος του σώματος, επιτρέποντας στην γυναίκα να είναι ξύπνια κατά τη διάρκεια της γέννας.

Οι ερευνητές, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 1.958 γυναικών που χρησιμοποίησαν το υποξείδιο του αζώτου κατά τη διάρκεια του τοκετού το διάστημα Μάρτιος 2016 – Μάρτιος 2018. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 28 ετών. Οι ερευνητές συνέλεξαν: δημογραφικά στοιχεία, δηλώσεις ικανοποίηση ασθενών, ποσοστό μετατροπής σε εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των επισκληριδίων και στοιχεία μέτρησης της συνολικής κατάστασης και της υγείας του νεογνού κατά το πρώτο λεπτό και 5 λεπτά μετά τη γέννηση.

Το μέσο ποσοστό ικανοποίησης για τη χρήση του υποξειδίου του αζώτου ήταν 7,4 (σε κλίμακα από 0 έως 10, με το 10 να είναι υψηλό). Τελικά, το 68,9% των γυναικών που χρησιμοποίησαν το αέριο επέλεξε άλλη τεχνική διαχείρισης του πόνου, με την πλειοψηφία (92%) να επιλέγει επισκληρίδιο. Το υποξείδιο του αζώτου βρέθηκε ασφαλές για τα νεογνά.

“Το υποξείδιο του αζώτου είναι εύκολο για χρήση από τις επίτοκες, σχετικά φθηνό και θα προσελκύσει περισσότερες γυναίκες “, δήλωσε η Δρ Orlando. “Το υψηλό ποσοστό ικανοποίησης και το προφίλ ασφάλειας που καταγράφεται θα πρέπει να παρακινήσει και ρυθμιστές υγείας σε εθνικό επίπεδο να προσφέρουν το οξείδιο του αζώτου ως επιλογή διαχείρισης πόνου στις επίτοκες γυναίκες “.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα