Δυο απίστευτες διαταραχές: Ο ένας ξεχνάει τα πάντα, η άλλη θυμάται τα πάντα

Δυο απίστευτες διαταραχές: Ο ένας ξεχνάει τα πάντα, η άλλη θυμάται τα πάντα

Πρόκειται για δυο σπανιότατες ασθένειες. 19χρονος Άγγλος, ξεχνάει τι έκανε την προηγούμενη ημέρα και στον αντίποδα μια γυναίκα, μπορεί να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες της ζωής της σχεδόν από όταν γεννήθηκε

Ο Ricky Dean από την πόλη Taunton, της Αγγλίας, είναι 19 χρονών. Όταν γεννήθηκε μια επιπλοκή στη γέννα, εμπόδισε για κάποια λεπτά τον εγκέφαλο του να οξυγονωθεί. Αυτά τα λεπτά σύμφωνα με τους γιατρούς του δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του εγκεφάλου που καθορίζει την μνήμη. Ο Ricky διαγνώστηκε με την εξαιρετικά σπάνια πάθηση anderograde amnesia. Κάθε ημέρα ξυπνάει και δεν ξέρει ποιος είναι και που είναι, δεν θυμάται τι έκανε την προηγούμενη ημέρα, δεν γνωρίζει- αναγνωρίζει φίλους, συγγενείς, αδέλφια και γονείς. Ουσιαστικά η κάθε του ημέρα είναι μοναδική. Ο Ricky, «ανακαλύπτει» επίσης και απλές βασικές ανάγκες. Δηλαδή μόλις ξυπνήσει δεν γνωρίζει τι είναι η οδοντόκρεμα και η οδοντόβουρτσα και πως πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του, δεν γνωρίζει τι είναι το αυτοκίνητο, ή η τηλεόραση.

Δυο απίστευτες διαταραχές: Ο ένας ξεχνάει τα πάντα, η άλλη θυμάται τα πάντα

Οι γονείς του βρίσκονται συνεχώς δίπλα του μέχρι να βραδιάσει. Για να έχει μια πιο εύκολη ζωή ο Ricky, έχει συνεχώς κρεμασμένο στο λαιμό του, ένα κινητό τηλέφωνο. Εκεί υπάρχουν υπενθυμίσεις για το ποιος είναι, που μένει, το τηλέφωνο είναι προγραμματισμένο να χτυπάει και να του θυμίζει ότι πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του (του γράφουν και οδηγίες για το πώς βουρτσίζουμε τα δόντια, ή για το πώς απαντάμε στο τηλέφωνο κ.α) Ουσιαστικά είναι σαν να βιώνει ένα καθημερινό blackout μνήμης.

Δυο απίστευτες διαταραχές: Ο ένας ξεχνάει τα πάντα, η άλλη θυμάται τα πάντα

Η άλλη περίπτωση που θα διαβάσετε είναι κάτι το εντελώς το αντίθετο. Μια γυναίκα έχει την ικανότητα να θυμάται απίστευτες λεπτομέρειες ακόμη και από την παιδική της ηλικία. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορεί να θυμηθεί ότι το 1983 στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, ο καιρός ήταν βροχερός και φορούσε ένα συγκεκριμένο χρώμα φορέματος, είχε συναντηθεί με 4 ανθρώπους για δουλειά. Μπορεί να θυμηθεί τι συζήτησαν, τι ρούχα φορούσαν, τι τσιγάρα κάπνιζαν πως είχαν χτενισμένα τα μαλλιά τους, τι έπαιζε το ραδιόφωνο καθώς πήγαινε κ.α

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Marilu Henner πρώην ηθοποιός, πάσχει από Hypermthymestia. Μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή η οποία ουσιαστικά είναι μια φωτογραφική, αυτοβιογραφική μνήμη. Προέρχεται από τις λέξεις «υπερ» και «θύμηση». Μέχρι στιγμής είναι καταγεγραμμένες 6 περιπτώσεις παγκοσμίως και η Henner, είναι μια από αυτές.

Δείτε το βίντεο με την Marilu να απαντάει σε απίθανες ερωτήσεις σε εκπομπή υγείας στο CBS

Διαβάστε ακόμα στο Invitro:

Έτσι γίνεται κάποιος ύστερα από ολιγόμηνη χρήση ναρκωτικών

Φυσικό «ανέβασμα» χωρίς χημικές ουσίες. Ποιά είναι τα 5 φυσικά τονωτικά για τον εγκέφαλο και το σώμα μας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: invitromagazine
SHARE:

24Media Network