Είναι το γάλα απαραίτητο για την υγεία των οστών;

Είναι το γάλα απαραίτητο για την υγεία των οστών;

Πόση ποσότητα χρειάζεται τελικά ένας ενήλικας και τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D. Χρήσιμες συμβουλές για το γάλα

Στο μυαλό όλων το γάλα, και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη του σκελετού στα παιδιά, αλλά και με γερά οστά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στο Ελληνικό πρωινό βρίσκουμε πολύ συχνά ένα ποτήρι γάλα ή γάλα με δημητριακά. Είναι όμως αυτό αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες και να θωρακίσει τα οστά;

Θρεπτική αξία

Το γάλα είναι πλούσιο σε 2 θρεπτικά συστατικά που στηρίζουν όσο κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο τα οστά. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το ασβέστιο. Το  99% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά ενισχύοντας τη δομή τους, ενώ άλλες λειτουργίες του αφορούν την πήξη του αίματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παρότι  ο ρόλος του ασβεστίου στην σκελετική υγεία είναι αδιαμφισβήτητος, η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί θέμα ντιμπέιτ μεταξύ των ειδικών. Στην Ευρώπη τα 800mg ασβεστίου θεωρούνται αρκετά, με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα παιδιά και τις εγκυμονούσες να έχουν αυξημένες ανάγκες.

Το δεύτερο συστατικό για το οποίο το γάλα θεωρείται πολύτιμο είναι η βιταμίνη D. Μάλιστα κατά πολλούς η βιταμίνη D είναι ακόμα σημαντικότερη από το ασβέστιο, γιατί είναι άκρως απαραίτητη για την απορρόφηση του τελευταίου. Άρα ενώ το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά, χρειάζεται η βιταμίνη D για να απορροφηθεί.

Πόσα ποτήρια γάλα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες;

Περίπου 3 ποτήρια γάλα, ή 3 μερίδες γαλακτοκομικών, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο. Όμως τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του αγελαδινού γάλατος στην υγεία έχει αμφισβητηθεί. Οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση γάλατος με ορισμένες μορφές καρκίνου, και συγκεκριμένα με εκείνον του προστάτη. Φυσικά  η «ανακάλυψη» αυτή έφερε θύελλα αρνητικών δημοσιευμάτων στο τύπο, υποβαθμίζοντας τη θρεπτική αξία του γάλατος.

Είναι το γάλα απαραίτητο για την υγεία των οστών;

Το διατροφικό συμπέρασμα

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε διατροφικό ζήτημα πρέπει κανείς να κοιτά το δάσος και όχι μόνο το δέντρο. Αυτό σημαίνει πως ένα ποτήρι γάλα την ημέρα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει μέρος των αναγκών σε ασβέστιο, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να καλυφθεί από άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως είναι οι σαρδέλες με τα κόκαλα, τα φασόλια, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Κάποιες άλλες συμβουλές για να θυμάστε είναι πως:

  • τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που και αυτό επηρεάζει την ποσότητα του ασβεστίου που βρίσκουμε στα οστά
  • το πολύ αλάτι αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου από το σώμα
  • η φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW:

 

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των υλικών. Ποια θα είναι η νέα διαδικασία
Διευκρινίσεις Πολάκη για την έκδοση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος των νοσηλευτών
SHARE:

24Media Network