Είναι το σεξ εθιστικό σαν ναρκωτικό;

Είναι το σεξ εθιστικό σαν ναρκωτικό;

Το έχετε ακούσει οι περισσότεροι. Το σεξ λειτουργεί στον εγκέφαλο τόσο εθιστικά όσο το πιο σκληρό ναρκωτικό. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ύστερα από έρευνα διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα εκείνων που έχουν εθισμό στο σεξ, έχουν εκπληκτικές ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύτταρα εκείνων που είναι εθισμένοι σε κάποιο σκληρό ναρκωτικό.

Η μελέτη, την οποία παρουσιάζει το News247 σε συνεργασία με το Invitromagazine.gr, έγινε ως εξής: Έδειξαν σε έναν αριθμό ανδρών ταινίες πορνό και στη συνέχεια τους πέρασαν το κεφάλι από μαγνητική τομογραφία. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προβολής στον εγκέφαλο μέσα άρχισαν να ενεργοποιούνται εκείνα τα κύτταρα που ενεργοποιούνται όταν ένας τοξικομανής λάβει τη δόση του.

Στη μελέτη μετείχαν 20 άνδρες με ιστορικό εθισμού στο σεξ και οι οποίοι είχα φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου δεν μπορούσαν πλέον να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό φυσικά είχε δυσμενή αποτελέσματα τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Με απλά λόγια ότι και να έκαναν το μυαλό τους ήταν πάντα γύρω από το σεξ.

Στο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν μετά την προβολή της ταινίας οι 4 από τους 20 είπαν ότι έχασαν τη δουλειά τους επειδή δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν καθώς σκεφτόντουσαν μόνο το σεξ, ενώ οι υπόλοιποι 16 είπαν ότι είχαν εμμονή με τις σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές, και δεν μπορούσαν να περάσουν ούτε μέρα χωρίς να δουν βίντεο πορνό.

Είναι το σεξ εθιστικό σαν ναρκωτικό;

Είναι χαρακτηριστικό πολλοί δήλωσαν πως το πορνό ήταν μια διέξοδος για την εκτόνωση των ερωτικών φαντασιών τους και για να μην καταφύγουν σε έρωτα επί πληρωμή.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης με μαγνητική τομογραφία οι επιστήμονες του τμήματος Συμπεριφορικής και κλινικής Νευροεπιστήμης του Κέμπριτζ διαπίστωσαν πως το πορνογραφικό υλικό προκαλούσε ενεργοποίηση και στα κέντρα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πρόκειται για περιοχές που παίζουν ρόλο στο αίσθημα επιβράβευσης, παρακίνησης και της επιθυμίας.

Είναι το σεξ εθιστικό σαν ναρκωτικό;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη πως ο εθισμός στο σεξ είναι υπαρκτή διαταραχή που πρέπει να αναγνωριστεί και να αναζητηθούν ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «PLoS One» και κάποιες άλλες από τις διαπιστώσεις της ήταν ότι 1 στους 25 ενήλικες είναι εθισμένος στο σεξ, και έχει ανεξέλεγκτη εμμονή με τις σεξουαλικές σκέψεις.

Υπάρχει όμως και μια παράγραφος που αναφέρει ότι ο εθισμός στο σεξ δεν σημαίνει αυτόματα και εντονότερη σεξουαλική επιθυμία σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Σημαίνει την επιθυμία να βλέπουν ταινίες πορνό.

Διαβάστε ακόμα στο Invitromagazine.gr

Έτσι εξετάζουν οι παιδίατροι τα νεογέννητα στη Ρωσία

Πότε ένα φάρμακο δρα αποτελεσματικότερα;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: invitromagazine
SHARE: