Ελλείψεις φαρμάκων: Διαψεύδουν το υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί

Διαβάζεται σε 2'
Ελλείψεις φαρμάκων: Διαψεύδουν το υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί
Φαρμακείο Eurokinissi

Οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες αναφέρουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής και καλούν το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα.

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας, που διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του NEWS 24/7.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει την Τετάρτη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κ.λπ.)».

Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το υπουργείο Υγείας.

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες. Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωσή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του ΦΣΑ για τις ελλείψεις φαρμάκων

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες.

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα
κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ
τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα