Ελλείψεις φαρμάκων: Οι 9 εταιρείες που ελέγχει ο Πλεύρης – Σε ποια φάρμακα μείωσαν έως 75% τις εισαγωγές

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι 9 εταιρείες που ελέγχει ο Πλεύρης – Σε ποια φάρμακα μείωσαν έως 75% τις εισαγωγές
Φαρμακείο INTIME NEWS

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων, ο υπουργός Υγείας είχε ενημερωθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου για συστηματικές ελλείψεις φαρμάκων, όμως μόλις πριν 6 μέρες έδωσε εντολή για έλεγχο σε φαρμακευτικές εταιρείες. Πηγές του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο έλεγχος είχε ξεκινήσει άμεσα.

Για ελλείψεις φαρμάκων, πριν γίνουν αισθητές στην αγορά, είχε προειδοποιήσει εγγράφως τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων.

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είχαν αποστείλει οι φαρμακαποθηκάριοι στον Θάνο Πλεύρη, 9 φαρμακευτικές εταιρείες είχαν «μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα τις ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους».

Και στις δύο επιστολές, οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούσαν από τον υπουργό Υγείας να διερευνήσει, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), την κατάσταση καθώς, όπως υπογράμμιζαν, «η κατάσταση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Η πρώτη επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

Το πρώτο έγγραφο έχει ημερομηνία 22 Νοεμβρίου και το δεύτερο 8 Δεκεμβρίου.

Και μπορεί να έχουν περάσει δύο μήνες από την ημέρα που ο κ. Πλεύρης παρέλαβε το πρώτο έγγραφο, όμως μόλις πριν από έξι ημέρες ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ελέγξει τις 9 φαρμακευτικές εταιρείες που του υπέδειξαν οι φαρμακαποθήκες, όπως λέει η Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων .

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο έλεγχος είχε ξεκινήσει άμεσα και μόλις έλαβε ο κ. Πλεύρης το πρώτο έγγραφο και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και για τις 9 εταιρείες.

Στα έγγραφα για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρέλαβε ο υπουργός Υγείας ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

Novartis και τα προϊόντα:

Tobrex με μείωση 60% τα 3 τελευταία χρόνια

Azarga με μείωση ς 40% τα 2 τελευταία χρόνια

Miflonide με μείωση 60% τα 3 τελευταία χρόνια

Merck φαρμακευτική ΑΕ και τα προϊόντα:

Crinone με μείωση 75% τα 3 τελευταία χρόνια

Cetrotide με μείωση 40% τα 3 τελευταία χρόνια

Sanofi και τα προϊόντα:

Renvela με μείωση 40% τα 2 τελευταία χρόνια

Arava με μείωση 45% τα 3 τελευταία χρόνια

AstraZeneca και τα προϊόντα:

Byetta

Seroquel

Symbicort

Merck και τα προϊόντα:

Gonal με μείωση 35% τα 3 τελευταία χρόνια

Crinone με μείωση 75% τα 3 τελευταία χρόνια

Takeda και τα προϊόντα:

Σε όλα τα σκευάσματα οι μειώσεις είναι άνω του 50%

Στη δεύτερη επιστολή, στις 8 Δεκεμβρίου, στη λίστα ενδεικτικά βρίσκονται:

Meda Pharmaceutical ΑΕ και τα προϊόντα:

Acnatac με μείωση 60% τα 2 τελευταία χρόνια

Elidel 20% σε ένα χρόνο

Janssen Cilag

Sporanox με μείωση 45% τα 3 τελευταία χρόνια

Xeplion με μείωση 35% σε ένα χρόνο

Ferring ΕΛΛΑΣ

Firmagon με μείωση 45% τα 2 τελευταία χρόνια

Menopur με μείωση 40% σε ένα χρόνο

Vianex AE

Nexium 40% σε ένα χρόνο

Janumet 30% σε ένα χρόνο

Livial 30% σε ένα χρόνο

Inegy 25% σε ένα χρόνο

Φαρμακευτικές δεν δέχονταν παραγγελίες για ένα μήνα

Επιρρίπτοντας μεγάλο μέγεθος της ευθύνης για τις ελλείψεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακαποθηκάριοι ανέφεραν πως κατά την περίοδο των εορτών, φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν διέθεταν καθόλου προϊόντα, κάποιες μάλιστα, επί σχεδόν ένα μήνα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Chiesi (δεν δεχόταν παραγγελίες από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου), η Viatris (παραγγελίες που λαμβάνονταν έως τις 19 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκαν στις 2 Ιανουαρίου), η Medical (κλειστή από 22 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου), η Bennett (κλειστή από 30 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου), η Lundbeck (κλειστή από 20 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου) και η Bayer (κλειστή από 23 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου).

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων, αναφέρθηκαν και στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, λέγοντας πως είναι νόμιμη διαδικασία και ένας από τους λόγους των ελλείψεων, αλλά όχι ο βασικός.

Καταγγέλλουν παράνομες εξαγωγές από φαρμακοποιούς

Την ίδια στιγμή άφησαν να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γίνεται μόνο νόμιμα από τις φαρμακαποθήκες, αλλά και παράνομα από φαρμακοποιούς.

Ανέφεραν, ενδεικτικά, ότι ένα συγκεκριμένο σκεύασμα της εταιρείας Janssen που δεν δίνεται σε αποθήκες, αλλά μόνο απευθείας από την εταιρεία στα φαρμακεία, βρέθηκε στη λίστα με τα σκευάσματα που έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα.

«Περιμένουμε από τον κ. Πλεύρη εδώ και περίπου δύο μήνες να ξεκινήσει την έρευνα, να μας δώσει το πόρισμα και να σταματήσει να μας κατηγορεί, όμως όπως φαίνεται, ενώ είχε ενημερωθεί έγκαιρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες που υποεφοδιάζουν την αγορά, η έρευνά του ξεκίνησε αργά», καταλήγει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα