Eμβολιασμοί Covid-19: Πού έχουν γίνει οι περισσότεροι ανά περιοχή

Eμβολιασμοί Covid-19: Πού έχουν γίνει οι περισσότεροι ανά περιοχή
Εκ των 1.190.723 εμβολιασμών που έγιναν έως τις 10/3, οι 807.282 αφορούσαν την πρώτη δόση και οι 383.441 τη δεύτερη. Eurokinissi

Η ιστοσελίδα της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό Covid-19 δείχνει πως οι Δήμοι του Κεντρικού Τομέα Αθηνών έχουν το μεγαλύτερο σύνολο, εν τούτοις ανά πληθυσμό περιφερειακής ενότητας αλλού έχουν γίνει οι περισσότεροι. Πώς γίνεται η καταγραφή και ποια είναι η διευκρίνιση που λείπει.

Από την πρώτη μέρα των εμβολιασμών για Covid-19 στην Ελλάδα (27/12) έως τις 10/3 του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 1.190.723. Όπως προκύπτει στο κείμενο που ακολουθεί, η στατιστική καταγραφή δεν δίνει ολοκληρωμένα δεδομένα. Ενδεχομένως λόγω προσωπικών δεδομένων, δεν μπορούμε να πάρουμε ειδικά στατιστικά (λεπτομερή data), εκτός και αν κάνουμε αίτηση και γίνει αυτή αποδεκτή. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δίνει γενικά στοιχεία. Εξ ου και οι περιφερειακές ενότητες που θα δείτε στη συνέχεια.

Fact: Το GDPR στην Ελλάδα είναι μια τεράστια κουβέντα -που κάποια στιγμή θα γίνει, συγκριτικά και με το πώς εφαρμόζεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Κρατήστε προς το παρόν ότι στις δημόσιες προκηρύξεις δεν ‘βγάζουν’ ονόματα, αλλά κωδικούς, ενώ με τη συμμετοχή κάποιου σε δημόσια διαδικασία, αυτομάτως συναινεί στο να δημοσιευθούν τα στοιχεία του, για τον έλεγχο δημοσιότητας του όποιου διαγωνισμού.

Πίσω στους εμβολιασμούς, τα δεδομένα που παρέχει η Κυβέρνηση δείχνουν πως ο Βόρειος τομέας Αθηνών έχει εξυπηρετηθεί περισσότερο από κάθε άλλον στη χώρα. Ας ξεκινήσουμε από τα συνολικά στατιστικά. Από τους 1.190.723 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τη 10η μέρα του Μάρτη -βάσει της ιστοσελίδας για τα εμβόλια-, το 14.5% έγιναν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, το 13.4% στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, με τη Θεσσαλονίκη να ‘κλείνει’ την πρώτη τριάδα (11.2%).

Το Tracker που προσφέρει η ιστοσελίδα επιτρέπει να δούμε τον αριθμό των εμβολιασμών στο σύνολο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Ελλάδος, όπως και τις επί μέρους πρώτες και δεύτερες δόσεις. Θα δούμε τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αφού πρώτα κάνουμε κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις.

✎ Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Ο πληθυσμός εκτιμάται στους 1.029.520 κατοίκους -με την απογραφή του 2011.

✎ Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών είναι οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου. Ο πληθυσμός είναι 592.490 κάτοικοι.

✎ Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών είναι οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, του πληθυσμού των 875.227 κατοίκων.

✎ Στον Ανατολικό Τομέα Αθηνών είναι οι Δήμοι Δήμοι Διονύσου, Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, Βάρης-Βούλας–Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων-Αρτέμιδος. Ο πληθυσμός φτάνει στους 403.918 ανθρώπους.

✎ Στο Νότιο Τομέα Αθηνών είναι οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Νέας Σμύρνης. Ο πληθυσμός είναι 529.826 κάτοικοι.

✎ Στη Δυτική Αττική είναι οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Ασπρόπυργου. Ο πληθυσμός 160.927 κάτοικοι.

Ακολουθεί πίνακας που δείχνει το ποσοστό των εμβολιασμών, επί του πληθυσμού σε κάθε τομέα.

Προφανώς και Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, εν τούτοις οι αριθμοί της Αττικής φαίνεται να αποκαλύπτουν στοιχεία για τον αριθμό των εμβολιασμών. Για την ποσόστωση που ακολουθεί και αφορά τους εμβολιασμένους κάθε περιοχής έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού της χώρας που έγινε το 2011 -όπως και στις αναφορές που έγιναν πιο πάνω.

Η διευκρίνιση που ζητήσαμε

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σακκάς, συντάκτης υγείας στο NEWS 24/7, όταν προκύπτει ένα κρούσμα Covid-19, καταγράφεται στην περιοχή που μένει ο ασθενής. Όχι σε εκείνη στην οποία έγινε ο έλεγχος και ενδεχομένως να διαφέρει από το πού ζει ο θετικός στο τεστ.

Στην περίπτωση των εμβολιασμών, κατά διευκρίνιση του Μάριου Θεμιστοκλέους, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο NEWS 24/7, οι καταγραφές αφορούν την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κέντρα όπου κάνουν τις δόσεις. Όχι αυτήν που μένουν οι εμβολιασμένοι. Και το πού θα πάνε προκύπτει από τη διεύθυνση που λαμβάνουν με γραπτό μήνυμα, όταν κλείσουν το ραντεβού. Προκύπτει βάσει ταχυδρομικού κώδικα. Χαρακτηριστικά, γυναίκα που μένει στο Γαλάτσι, πήγε στη Νέα Ιωνία, άλλη που διαμένει στα Πατήσια πήγε στην Ακαδημίας, ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ζει στον Άγιο Ελευθέριο πήγε στα Άνω Πατήσια. Το πού έχει να κάνει με το φόρτο εργασίας κάθε εργαστηρίου και την επόμενη διαθέσιμη επιλογή.

Συμπέρασμα

Στα όσα είχε ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας την ημέρα που παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη, είχε πει πως θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, ικανά να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες, το μήνα -με δυο βάρδιες, έξι μέρες την εβδομάδα.

Την πρώτη μέρα των εμβολιασμών, εξυπηρετήθηκαν άνθρωποι στον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας. Τη Δευτέρα 15/2 άρχισαν να λειτουργούν τα δυο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στη HELEXPO (στο Μαρούσι) και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Κάθε ένα μπορεί να εξυπηρετεί 5000 ανθρώπους την ημέρα. Κατά συνέπεια, αυτά ‘δίνουν’ και τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων στην περιοχές όπου εδρεύουν. Σήμερα είναι περίπου 800, συν 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μικρά νησιά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα κέντρα, πριν έλθει η ώρα να εμβολιαστείτε, δεν μπορείτε, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμα, τουλάχιστον από ό,τι φάνηκε μετά την πιο σύνθετη αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο. Όπως δεν παρέχονται πληροφορίες για τα νούμερα που μόλις είδατε, σε συνδυασμό με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα