Απαγόρευση σε εισαγωγές ρεύματος για να μειωθούν οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ

Διαβάζεται σε 3'
Απαγόρευση σε εισαγωγές ρεύματος για να μειωθούν οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ
Ηλεκτρικό ρεύμα Getty Images/iStockphoto

Λόγω της μεγάλης παραγωγής πράσινου ρεύματος και της σχετικά μικρής κατανάλωσης, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά μένουν αχρησιμοποίητες.

Στο έκτακτο μέτρο της διακοπής της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Η διακοπή αφοροούσε μόνο τις εισαγωγές στην περίοδο από τις 3 ως τις 7 Μαΐου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του διαχειριστή έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ΑΠΕ αναγκάζονται να δεχτούν υψηλές περικοπές που ήδη το 2024 έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα όλου του 2023.

Παρά την απαγόρευση εισαγωγών πάντως, οι περικοπές δεν αποφεύχθηκαν, αντίθετα κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ολοένα πιο σημαντικό -και αστάθμητο- παράγοντα εξελίσσονται για τα έργα ΑΠΕ οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι απορρίψεις ενισχύονται με ανησυχητικό ρυθμό. Απόδειξη το γεγονός ότι, ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν εγχύθηκαν στο ηλεκτρικό σύστημα έχουν ξεπεράσει την παραγωγή ΑΠΕ που έμεινε αναξιοποίητη όλη την προηγούμενη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές την προηγούμενη χρονιά άγγιξαν τις 228 Γιγαβατώρες. Συγκριτικά, μέχρι και τη Δευτέρα, 29 Απριλίου, οι συνολικές ποσότητες που έχουν απορριφθεί μέσα στο 2024 έχουν σπάσει το «φράγμα» των 314 Γιγαβατώρων, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, με βάση στοιχεία από τους Διαχειριστές.

Η έως τώρα «επίδοση» του 2024 οφείλεται εν πολλοίς στον Απρίλιο, όπου οι απορρίψεις εκτιμάται πως έχουν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 245 Γιγαβατώρων. Επομένως, μόνο μέσα στον συγκεκριμένο μήνα, υπερκαλύφθηκαν οι απορρίψεις όλου του 2023.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ήδη αυξημένη «επίδοση» του 2024 εξηγείται από τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από πολύ νωρίς φέτος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προοδευτικά ενισχύεται η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, με την έναρξη λειτουργίας νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι πέρυσι προστέθηκαν στο σύστημα και το δίκτυο διανομής σταθμοί με λειτουργική ενίσχυση συνολικής ισχύος 1.700 Μεγαβάτ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι περικοπές αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς «οδεύουμε» στις αργίες του Πάσχα, χωρίς να αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά τα δεδομένα μέχρι τους θερινούς μήνες – και την άνοδο του υδραργύρου, που θα προκαλέσει και αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη όμως κι έτσι, οι απορρίψεις θα επανακάμψουν το φθινόπωρο, μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Κατά συνέπεια, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι το 2024 θα κλείσει με τις περικοπές να διαμορφώνονται στα επίπεδα της 1 Τεραβατώρας, δηλαδή 4 και πλέον φορές πάνω από το 2023. Με δεδομένο ότι ούτε το 2025 αναμένεται κάποια δραστική αύξηση της ζήτησης -ενώ παράλληλα δεν θα έχει αναπτυχθεί το πρώτο «κύμα» standalone μπαταριών που θα μετριάσει έστω και σε μερικό βαθμό το πρόβλημα- οι απορρίψεις αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα