Εμβολιασμός κορονοϊού: Ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, από το καλοκαίρι

Εμβολιασμός κορονοϊού: Ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, από το καλοκαίρι
Εμβόλιο κορονοϊού. AP

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την εξέλιξη των εμβολιασμών κορονοϊού μέχρι το καλοκαίρι.

Την εκτίμηση ότι αν οι εμβολιασμοί κυλήσουν και τους επόμενους μήνες όπως μέχρι τώρα, θα έχουμε πετύχει ένα ικανοποιητικό τοίχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού εξέφρασε η η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις 6 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στη χώρα μας που αν συνδέονται με τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, συνολικά έχουν διενεργηθεί 915 χιλιάδες εμβολιασμοί και έχουν αναφερθεί στην φαρμακοεπαγρύπνηση 1216 περιπτώσεις για συμπτώματα που ίσως συνδέονταν με το εμβόλιο. Όμως η ειδική επιτροπή που τα εξέτασε κατέληξε στα μόλις 6 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε τους 3 άξονες του εμβολιασμού. Ο πρώτος άξονας αφορά τον πυλώνα της ασφάλειας που σχετίζεται με τη διανομή και την ασφαλή διενέργεια εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής για τη διενέργεια πάνω από 900 χιλιάδων εμβολιασμών έχουν γίνει περισσότερες από 6 χιλιάδες διανομές σε όλα τα σημεία που βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα. Περισσότερε από 300 μοναδικές διανομές έχουν γίνει στα νησιά, τα οποία αποτελούσαν πρώτη προτεραιότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους έχουν γίνει αποστολές ακόμα και μεταφέροντας μόνο 50 δόσεις. «Έχουμε ήδη καταφέρει να έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού στα νησιά πηγαίνοντας περισσότερο από 2-3 φορές. Από τα πρώτα νησιά είναι το Καστελόριζο που έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το ήθελαν» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας είναι ενεργοποιημένος ο μηχανισμός της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εκεί αναφέρονται περιστατικά ή συμβάντα και ακολούθως ειδική ομάδα και αναλύουν αν σχετίζονται με το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής είχαν αναφερθεί 1.266 συμβάντα (κίτρινές κάρτες). «Η ειδική ομάδα τα έχει αναλύσει και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. Μόνο 6 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης είχαμε οι οποίες αντιμετωπίστηκαν όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι όλοι καλά στην υγεία τους» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διαφάνεια σημείωσε ότι, λιγότερα από 10 περιστατικά έχουν αναφερθεί είτε στα ΜΜΕ είτε και απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων. «Η αρχή μας είναι ότι διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό και αν προκύψουν ευθύνες επιβάλλονται οι κυρώσεις» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στη συνέχεια επισήμανε 2 πράγματα: «Βελτιώνουμε καθημερινά τις δικλείδες ασφάλειας για να μην παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας και έχει ενεργοποιηθεί η ΕΑΔ για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τους 1 εκατ. εμβολιασμούς και έχει διερευνήσει περιστατικά».

Ο 3 άξονας αφορά την εξάλειψη ταλαιπωρίας των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εμβολιαζόμενοι είναι άνω των 75 ετών. «Εμείς τους υποδεχθήκαμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο στα εμβολιαστικά κέντρα» κατέληξε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση από τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό των αποτελεσμ΄των που είχαν εντοπίστεί κατά τις κλινικές μελέτες και για τα 3 εμβόλια που έχουμε σήμερα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Διευκρίνισε ακόμη για τα εμβόλια των δύο δόσεων πως ακόμη και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση αυτή μπορεί να γινει και αργότερα χωρίς να μειωθεί το αποτέλεσμα της ανοσίας. .

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί..


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα