SMS στο 13034 για το εμβόλιο κορονοϊού – Πώς κλείνετε ραντεβού

Διαβάζεται σε 5'
SMS στο 13034 για το εμβόλιο κορονοϊού – Πώς κλείνετε ραντεβού
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στο νοσοκομείο "Σωτηρία" Eurokinissi

Μετά το 13033 για τις μετακινήσεις, ακολουθεί το 13034, που θα αφορά στους εμβολιασμούς στη χώρα μας κατά του κορονοϊού από το νέο έτος.

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα, Δευτέρα, η «Επιχείρηση Ελευθερία» στην Ελλάδα με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική. Σήμερα, πρώτη επισήμως ημέρα έναρξης των εμβολιασμών, το εμβόλιο της Pfizer/Biontech κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ και 50 υγειονομικοί σε κάθε ένα από τα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής θα εμβολιαστούν.

Αύριο 28/12 θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη και από τις 29/12 και σε όσους υγειονομικούς έχουν δηλώσει κατά προτεραιότητα ότι θέλουν να εμβολιαστούν στην εν λόγω περιφέρεια.

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 εμβολίων που έχει λάβει η χώρα δεν αναμένεται να εξαντληθεί άμεσα, όμως το πρόγραμμα εμβολιασμών ακολουθείται σύμφωνα με το σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι σε 4 μέρες από σήμερα αναμένεται να λάβουμε ως χώρα άλλες 83.850 δόσεις.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ικανοποιητικές για να καλύψουν τη “ζήτηση” από τους υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν άμεσα στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς και χιλιάδων ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας. Μάλιστα από τις 4/1 έως και τις 20/1 που θα εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί και όλοι οι υγειονομικοί.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο προγραμματισμός του ραντεβού για εμβολιασμό από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

– Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr.

– Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

– Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στον ANT1 είπε ότι το Κράτος γνωρίζει το ΑΜΚΑ όλων των πολιτών, όπου αποτυπώνεται η ηλικία κάθε πολίτη και έτσι μπορούν να ομαδοποιηθούν κατηγορίες πολιτών.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως το σημείο που θα κάνει κάποιος το εμβόλιο προσδιορίζεται από την διεύθυνση του κάθε πολίτη που αναγράφεται στην φορολογική του δήλωση. Φυσικά ρόλο σε αυτό θα παίξει και η ηλικία του πολίτη.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση «Ελευθερία» αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα