Εμβόλιο γρίπης: Δεν ξεκινά σήμερα η διάθεσή του στα φαρμακεία χωρίς συνταγή

Διαβάζεται σε 6'
Φαρμακοποιός ετοιμάζει για χορήγηση εμβόλιο της γρίπης
Φαρμακοποιός ετοιμάζει για χορήγηση εμβόλιο της γρίπης Eurokinisis

Αρκετοί πολίτες, αλλά και φαρμακευτικοί σύλλογοι, ανέμεναν να χορηγείται από σήμερα, Τετάρτη, όμως τελικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν είναι έτοιμη.

Με μικρή καθυστέρηση, από ότι αρχικά αναμενόταν από φαρμακευτικούς συλλόγους, αλλά και πολίτες, πρόκειται να ξεκινήσει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο της γρίπης από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κι αυτό διότι χιλιάδες πολίτες είχαν ενημερωθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ανακοινώσεις φαρμακευτικών συλλόγων ότι ο εμβολιασμός ξεκινά αύριο, Τετάρτη, αυτό όμως δεν θα συμβεί.

Καθώς τα περισσότερα φαρμακεία ήταν έτοιμα, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε τα μέλη του ότι «πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο Υγείας, ότι απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος ό,τι ίσχυσε για την περσινή περίοδο με το Άρθρο 59 του νόμου 5007/23.12.23 “Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2022-2023” και η ψήφιση του αντίστοιχου άρθρου θα γίνει την προσεχή Πέμπτη».

Μόλις ψηφιστεί, η ΗΔΙΚΑ όπως ενημερωθήκαμε, αναφέρει ο ΠΦΣ, θα υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, για την καταχώρηση των διενεργειών εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή και την έκδοση των σχετικών εντύπων, όπως ακριβώς προέβλεπε η περσινή διαδικασία.

Ως εκ τούτου, οι εμβολιασμοί για τη γρίπη χωρίς συνταγή αναμένεται από τους φαρμακοποιούς να ξεκινήσουν την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, αν βέβαια γίνει άμεσα η διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού από την ΗΔΙΚΑ.

Διαφορετικά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα υπάρξει νέα σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας, καθώς ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με αφορμή τη διάθεση των εμβολίων στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου, χωρίς όμως να δεσμευτεί με συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε ετοιμότητα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα

Τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί τα σκευάσματα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα επαρκέσουν στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, τα εμβόλια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Το νέου τύπου εμβόλιο Fluad Tetra με ανοσοενισχυτικό, που χορηγείται για προφύλαξη από τη γρίπη στους άνω των 65 ετών.
  • Το συμβατικό Efluelda που ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση για πρόληψη σε ηλικίες 60 ετών και άνω.
  • Το Flucelvax χορηγείται για την προφύλαξη από τη γρίπη σε ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι το εμβόλιο της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή

Το συμβατικό εμβόλιο της γρίπης χορηγείται δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, σε άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και γενικά επαγγελματίες που έχουν επαφή με άτομα μεγάλης ηλικίας ή με άτομα που νοσούν.

Ακόμη μία κατηγορία που δικαιούται δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση το εμβόλιο της γρίπης, είναι τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών, όπως είναι οι γονείς ή φροντιστές βρεφών ή οποιονδήποτε φροντίζει ή έρχεται σε επαφή με βρέφη.

Μάλιστα, μέσω της κατηγορίας «άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη» οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγήσουν το εμβόλιο σε οποιονδήποτε υγιή ενήλικα, καθώς η χορήγηση γίνεται κατά δήλωση αυτού που επιθυμεί να εμβολιαστεί και δεν χρειάζονται έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία.

Τα διαθέσιμα εμβόλια για τη γρίπη

Διευκρινίζεται ότι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν συστήνεται να εμβολιαστούν για τη γρίπη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εμβολιαστεί το περιβάλλον τους.

Όσον αφορά τα άτομα άνω των 65 ετών, στα οποία συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να κάνουν το νέου τύπου εμβόλιο για τη γρίπη, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτούν γιατρό, διότι το συγκεκριμένο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

«Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή κάποιος που είναι άνω των 65 ετών, να κάνει το συμβατικό εμβόλιο στο φαρμακείο, δίχως να χρειαστεί ιατρική συνταγή.

Για να κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν (ή να έχουν σημειωμένο) το ΑΜΚΑ τους, ώστε να το αναφέρουν στον φαρμακοποιό.

Χαμηλά τα επίπεδα της γρίπης στη χώρα μας

Στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά κινείται η εποχική γρίπη στην Ευρώπη, με τις γριπώδεις συνδρομές να έχουν ελαφρά αυξητική τάση σε ελάχιστες χώρες, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Στην Ελλάδα, μόλις το 2,5% των συνολικών επισκέψεων σε γιατρό αφορά συμπτώματα, όπως πυρετός, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 4%.

Ωστόσο, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη της αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες από τη χορήγηση για να θεωρηθεί αποτελεσματικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα πιο υψηλά ποσοστά αφορούν άτομα 15 έως 64 ετών (ποσοστό επισκέψεων 5%) και άτομα άνω των 65 ετών (4% των επισκέψεων σε γιατρό).

Την περασμένη εβδομάδα, δεν καταγράφηκαν στη χώρα μας σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δύο άτομα με γρίπη.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν ελεγχθεί 163 κλινικά δείγματα, 4 από νοσοκομεία και 159 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα 7 (4%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 6 (86%) ήταν τύπου Α και ένα (14%) τύπου Β. Τα στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Η εξέταση 168 δειγμάτων σε επτά ιδιωτικά νοσοκομεία έχει δείξει πως το 2% ήταν θετικά για τη γρίπη, το 1% για RSV, το 6% για αδενοϊό και ρινοϊό – εντεροϊό και 31% για ρινοϊό – εντεροϊό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα