Εμβόλιο κορονοϊού: Σε χαμηλά επίπεδα η ανοσία στις περισσότερες περιφέρειες

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε χαμηλά επίπεδα η ανοσία στις περισσότερες περιφέρειες
Εμβολιαστικό κέντρο eurokinissi

Η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" που αφορά στους εμβολιασμούς στα νησιά, προσπαθεί να σώσει την παρτίδα της συλλογικής ανοσίας, καθώς η χώρα συνολικά απέχει από το ζητούμενο στόχο.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα το χτίσιμο συλλογικής ανοσίας μέσω του εμβολιασμού για κορονοϊό τα Ελληνικά νησιά, διαπιστώνεται ότι σε πολλές άλλες περιφέρεις αυτό δεν θα είναι εφικτό μέσα στο καλοκαίρι. Σε πολλά νησιά τα οποία αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, πάνω από το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όταν σε όλη τη χώρα το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 35%. Φαίνεται λοιπόν ότι η “Επιχείρηση Ελευθερία“, συναντά σημαντικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα νησιά μας. “Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν την έναρξη της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», ο μέσος όρος των εμβολιασμένων στα νησιά μας με μία δόση ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί στο 40%, παραπάνω δηλαδή από το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο της χώρας που, όπως σας ανέφερα, είναι 35,55%” σημείωσε χρακτηριστικά.

“Στους συμπολίτες μας στα νησιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ο μέσος όρος πριν από την έναρξη της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» ήταν 13%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 27%, ξεπερνώντας και εδώ τον πανελλαδικό μέσο όρο του 20,39%. Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω τα νησιά με τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού για αυτή την εβδομάδα, πληρότητα που αγγίζει το 100% είναι η Λευκάδα, η Θάσος, η Πάρος, η Μύκονος και η Σαλαμίνα”, ανέφερε ο Υπουργός.

Εμβολιασμοί στα νησιά

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών δείχνουν ότι πολλές νησιωτικές περιοχές βρίσκονται ακόμη και υψηλότερα αυτού του μέσου όρου. Όμως το ζήτημα είναι τι γίνεται σε άλλες περιφέρειες.

Συγκεκριμένα με εξαίρεση τις περιοχές Κέρκυρας με εμβολιασμό του 40,37, Καλύμνου με 39,52%, Ζακύνθου με 38,42% και Χίου με 37,97%, τα υπόλοιπα νησιά έχουν πετύχει ανοσία κοντά στο 50%.

Την ίδια ώρα όμως περιφέρειες της Αττικής όπως του Πειραιά με ποσοστό εμβολιασμένων 23,53%, Ανατολικής Αττικής με 18,09% και Δυτικής Αττικής 16,98%, αποκαλύπτουν ότι η ηπειρωτική χώρα και δη η περιοχή της Πρωτεύουσας κινείται με εντελώς διαφορετική ταχύτητα.

Προκειμένου λοιπόν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί η Κυβέρνηση προωθεί πλέον το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όποιον πολίτη άνω των 18 ετών το επιθυμεί, σε όλα τα εμβόλια, με εξαίρει το AstraZeneca που χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας, την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 18-29 ετών, σε δύο φάσεις. Η πρώτη 25-29 και η δεύτερη 18-24.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι καθημερινά σημειώνονται ακυρώσεις ραντεβού και εδώ και μερικές μέρες ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών βρίσκεται κάτω από τις 100.000. Μάλιστα χθες φαίνεται να ακυρώθηκαν πάνω από 2500 ραντεβού πολλά από τα οποία αφορούσαν τη δεύτερη δόση εμβολίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα