Εμβόλιο Κορονοϊού: Είναι λάθος να αναμένουν οι ευάλωτες ομάδες τα νέα εμβόλια

Εμβόλιο Κορονοϊού: Είναι λάθος να αναμένουν οι ευάλωτες ομάδες τα νέα εμβόλια

Υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το αν θα έχουμε νέα εμβόλια μέσα στο Φθινόπωρο σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών θα πρέπει να κάνουν 4η δόση.

Αν και έχουμε προχωρημένες μελέτες για εμβόλια που θα μπορούν να καλύψουν το πληθυσμό και από τις τελευταίες ή και επόμενες παραλλαγές, θα είναι λάθος τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να μην κάνουν 4η δόση, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι ναι μεν υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία σχετικά με νέα εμβόλια, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι διαθέσιμα και σίγουρα αποτελεσματικά το Φθινόπωρο. Πρωταρχικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το βασικό δοσομετρικό σήμα το οποίο έχει προσδιοριστεί αν κάθε ηλικιακή ομάδα.

Συγκεκριμένα η κα. Θεοδωρίδου στην ερώτηση του News247.gr απάντησε τα εξής: “Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε”.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των νέων εμβολίων, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μελετών και την ύπαρξη ικανών επιστημονικών δεδομένων.

Η κα Θεοδωρίδου υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης της Επιτροπής Εμβολιασμών την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε ότι η Επιτροπή έπεσε θύμα της ειλικρίνειάς της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε επίσης την ισχυρή σύσταση για 4η δόση σε όλους τους πολίτες άνω των 70 ετών αλλά και στους 60 άνω που έχουν κάποια προβλήματα υγείας, ενώ δε συστήνεται για τον υγιή νεότερο πληθυσμού.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα θέμα υποχρεωτικότητας και δεν πρόκειται να τεθεί ούτε από το Φθινόπωρο.

Η πορεία των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, εχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί και 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 75,2% του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, 3ης δόσης ήτοι ποσοστό 80,4% εκ των δικαιούχων με το ποσοστό άνω των 60 να ανέρχεται στο 90,1% εκ των δικαιούχων. Σε σχέση με τη 2 η αναμνηστική δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν και 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% εκ των δικαιούχων, ενώ για τις ηλικίες 30-59 έχουν πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 18.000 μελλοντικά ραντεβού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα