Εμβόλιο κορονοϊού: Και σε εκπαιδευτικούς οι αδιάθετες δόσεις

Εμβόλιο κορονοϊού: Και σε εκπαιδευτικούς οι αδιάθετες δόσεις
Νοσηλευτής ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Eurokinissi

Μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και οι εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν σε προτεραιότητα να εμβολιάζονται από τις αδιάθετες δόσεις. Διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Προτεραιότητα και στους εκπαιδευτικούς όπως ισχύει για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να εμβολιάζονται με αδιάθετες δόσεις εμβολίων ανακοινώθηκε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, τόνισε ότι είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που έχουν εκφράσει ανησυχία για αλλεργίες όπως και οι γιατροί.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου “η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας. Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών”

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είπε, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη, είπε. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.630.000 δόσεις έχουν πλέον χορηγηθεί με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση που αποτελεί ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%. Επίσης 564.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δυο δόσεις.

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα ομάδα 65-69 ενώ θα είναι και ο μήνας που θα λειτουργούν πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα και θα ξεπεράσουμε επίσης τους 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς μόνο το μήνα αυτό.

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι μέσα στον Απρίλιο η Pfizer αναμένεται να μας αποστείλει πάνω 1.100.000 και 450 χιλ. δόσεις από την AstraZeneca. Η δε Moderna θα αποστείλει 100.000 δόσεις.

Όσον αφορά στη Johnson & Johnson και με βάση το ενδεικτικό πλάνο που υπάρχει, αναμένονται 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Ο Γενικός Γραμματέας περιέγραψε επίσης το νέο μηχανισμό αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων εμβολίου με λίστα αναμονής.

«Έχουμε ήδη πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορες περιοχές της χώρας που εξετάζει παραμέτρους και μέχρι στιγμής είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα ώστε να προχωρήσουμε στην καθολική του εφαρμογή» ανέφερε αρχικά.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του για το εμβόλιο στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει αν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής. Για όσους πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού σε ΚΕΠ, σε φαρμακεία είτε με την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα με το ΑΜΚΑ τους να επιλέξουν την επιλογή ώστε να μπουν στη λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις σε εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα αυτομάτως θα επιλέγει από τα μελλοντικά ραντεβού – συνήθως ραντεβού μετά από 15 μέρες- έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, το οποίο θα τους λέει το εμβολιαστικό κέντρο που πρέπει να μεταβούν και θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, οι δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Στην περίπτωση που παρά τη λίστα αναμονής παραμένουν αδιάθετες δόσεις, τότε παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι επιπλέον πάνω σε αυτήν την διαδικασία εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα μπουν σε αυτή τη λίστα αναπλήρωσης εντός εβδομάδας.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα