Εμβόλιο κορονοϊού: Προβληματισμός από το θάνατο 65χρονης στο Ίλιον μετά τον εμβολιασμό

Εμβόλιο κορονοϊού: Προβληματισμός από το θάνατο 65χρονης στο Ίλιον μετά τον εμβολιασμό
Εμβόλιο AstraZeneca 2021 Christophe Ena/AP

Μια γυναίκα κατέληξε 35 λεπτά μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου από την AstraZeneca. Δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να συνδέεται ο θάνατος με τον εμβολιασμό.

Μία γυναίκα 65 ετών έχασε σήμερα το μεσημέρι τη ζωής της μερικά λεπτά αφού αποχώρησε από το εμβολιαστικό κέντρο, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό της AstraZeneca. Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν το περιστατικό και αναμένουν το αποτέλεσμα της νεκροψίας νεκροτομής για να βγάλουν συμπεράσματα για τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα πήγε σήμερα το μεσημέρι (13:45) να εμβολιαστεί στο Κέντρο Υγείας στο Ιλιον. Εκεί έλαβε την πρώτη δόση από το εμβόλιο και αφού πέρασε και το 20λεπτο της παρακολούθησης, αποχώρησε από το κέντρο χωρίς να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα.

Περίπου 15 λεπτά μετά, ένας περαστικός ανέφερε πως υπάρχει μια γυναίκα που είχε πρόβλημα λίγο πιο μακριά από το κέντρο. Αμέσως έσπευσαν μέλη του προσωπικού και της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ παράλληλα κλήθηκε και το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες η γυναίκα κατέληξε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα υγείας, αν και ήταν παχύσαρκη, διαβητική, και καπνίστρια.

Οι υγειονομικές αρχές διερευνούν τα αίτια του θανάτου και αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής. Επίσης το περιστατικό έχει δηλωθεί ήδη στην υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με το εμβόλιο, καθώς σημειώθηκε πολύ γρήγορα μετά τη χορήγηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συμφωνία με τον ΕΜΑ και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ενημέρωσε εγγράφως τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο θρομβοπενίας και διαταραχών της πήξης, σε σχέση με το εμβόλιο της εταιρείας κατά της COVID-19.

Ειδικότερα, μετά την εξέταση των δεδομένων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Εμβόλιο έναντι της COVID-19 της AstraZeneca: τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων παρά την ενδεχόμενη σύνδεση ταυτόχρονης εμφάνισης σπανίων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία, έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 της AstraZeneca.

Οι Επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας.

Οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να καθοδηγούνται να ζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε εμβολιαζόμενος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό, ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος (πετέχειες) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα