Ένα αντιβιοτικό και γράψ' το. Τεφτέρια και στα φαρμακεία

Ένα αντιβιοτικό και γράψ' το. Τεφτέρια και στα φαρμακεία

Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των σκευασμάτων έφερε τεφτέρια στα φαρμακεία

Με δανεικά... φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40% με αποτέλεσμα στα συνοικιακά φαρμακεία να έχουν επιστρέψει στα τεφτέρια, στα οποία καταγράφονται οι οφειλές που σε ορισμένα φαρμακεία έχουν φθάσει ακόμη και στα 5.000 ευρώ.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%.

Παρόλα αυτά, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

Ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ με καρδιαγγειακό νόσημα και αρθριτικά λαμβάνει τρία σκευάσματα αξίας 21,33 ευρώ για την τρίμηνη αγωγή του. Και παρόλο που η συμμετοχή του δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 25%, στο ταμείου του φαρμακείου καλείται να πληρώσει 15,16 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο επιβαρύνεται με 14,99 ευρώ.

Η αιτία;

Το σύστημα όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, "τιμωρεί" τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντας τους να πληρώνουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ταμείο) τιμή.

Μέτρο που ελήφθη για να προωθηθούν τα γενόσημα, δηλαδή τα φθηνότερα φάρμακα. Όπως όμως φαίνεται από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.

"Η αυξημένη συμμετοχή με την παράλληλη μείωση των εισοδημάτων ευθύνονται για τα τεφτέρια, με τους συνταξιούχους να αποτελούν τη βασική ομάδα που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φάρμακα", αναφέρει στα " Νέα" ο φαρμακοποιός Δημήτρης Ράπτης, του οποίου το τεφτέρι για τον τρέχοντα μήνα καταγράφει οφειλές ύψους 1.200 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

SHARE:

24Media Network