Εννέα άνθρωποι σε 48 ώρες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης

Εννέα άνθρωποι σε 48 ώρες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ασθενών που χρήζει νοσηλείας στην εντατική λόγω επιπλοκών από τη γρίπη. Τι αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που έφτασε στα σχολεία

Μόνο το τελευταίο 48ωρο, άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -μεταξύ των οπίων και ένα μωρό - ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της γρίπης στους 60. Συνολικά, μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 16 ανήλικοι, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν καταλήξει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τις επόμενες δυο εβδομάδες ενώ ήδη στο «κόκκινο» βρίσκεται η ζήτηση κρεβατιών σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 112 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ να είναι 252. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις δεν συγκαταλέγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο μέσος όρος της ηλικίας των θυμάτων της γρίπης είναι 53,3 έτη – πρόκειται για τον χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια.

Σε καραντίνα οι μαθητές

Σε «καραντίνα» θα μπαίνουν οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης κατά την παραμονή τους στο σχολείο και μέχρι να τους παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που έφτασε στα σχολεία για την αποφυγή εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως». Ειδική αναφορά γίνεται για τη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως: αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Διαβάστε ακόμα στο healthview.gr:

Πράσινο φως στο "Παράλληλο πρόγραμμα" του υπουργείου Υγείας από τη τρόικα

Πόσα μικρόβια βάζετε στο σπίτι σας με τα παπούτσια σας;

SHARE:

24Media Network