Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό
Ταμπελάκι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Eurokinissi

Σε υψηλά ποσοστά η συμμόρφωση πολιτών και καταστημάτων διαψεύδοντας τους αμφισβητίες. Μπαράζ ελέγχων στα νυχτερινά κέντρα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο νέος αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος θα είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα, και ότι τελικά δεν θα καταφέρει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι μάλλον θα απογοητευτούν διότι η πορεία της εφαρμογής του νόμου κατά τον πρώτο μήνα μάλλον τους διαψεύδει.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί σταδιακά να υπάρχουν προσπάθειες χαλάρωσης της συμμόρφωσης, όμως δεν εφησυχάζει. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μέσω της οποίας δίνεται συγκεκριμένη καθοδήγηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Την ίδια ώρα, είναι γεγονός ότι από τους ελέγχους προκύπτει πως 8 στα 10 καταστήματα τηρούν τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, στην «κλασική» εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε χρόνια για τους υγειονομικούς ελέγχους της αγοράς και των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φέτος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον έλεγχο για το κάπνισμα. Τονίζεται λοιπόν στο σχετικό έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκος ότι: «Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών. Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους».

Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς ότι μόνο χαλαρά δεν θα είναι τα πράγματα για τους «επίμονους» καπνιστές κατά τα Χριστούγεννα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, έχει βρει σύμμαχο στη συγκεκριμένη διαδικασία και τον προκάτοχό του τον κ. Ξανθό. Κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 σημείωσε: «Θέλω να εξάρω την γενναιοδωρία του πρώην Υπουργού Υγείας, του κυρίου Ξανθού, ο οποίος δημοσίως παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ένα επίτευγμα αυτό του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τον καπνό, από το κάπνισμα έχουμε 20.000 θανάτους το χρόνο στη χώρα μας, έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία μας και αυτό κοστίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι καλώς, έστω και τελευταίοι, είμαστε η χώρα η οποία εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο και χαίρομαι που δεν πρόκειται περί καπνιστών και μη καπνιστών αλλά τη μάχη ενάντια στον καπνό την οποία δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί με επιτυχία».

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα επίσης με ένα πρώτο απολογισμό από τις 19 Νοεμβρίου που επίσημα άρχισε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 1142, έχουν γίνει περί τις 3.000 κλήσεις με τις 6 στις 10 να αφορούν καταγγελίες για παραβάσεις. Επίσης 1 στις 10 αφορά κλήση για πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης φαίνεται πως σταδιακά η συμμόρφωση των καταστημάτων γίνεται και πιο ουσιαστική. Έτσι ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης στην αρχή της εφαρμογής του νόμου έδειχνε ότι δεν υπήρχαν παραβάσεις στα 7 από τα 10 ελεγχόμενα καταστήματα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία έφτασε τα 8 στα 10. Να σημειωθεί επίσης ότι οι παραβάσεις δεν αφορούν μόνο το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο, αλλά και άλλες παραμέτρους του νόμου, όπως πχ την έλλειψη σήμανσης ή τη δημιουργία παράνομων στεγάστρων για καπνιστές σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως μάλιστα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο υπουργός τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά λόγω της θετικής ανταπόκριση της κοινωνίας. «Νοιώθω ότι ενώ η κοινωνία ήταν έτοιμη, η Πολιτεία αδρανούσε γιατί φοβόταν το «πολιτικό κόστος». Διαψεύστηκαν όλοι όσοι προφήτευαν ότι δεν θα συμμορφωθούμε στον αντικαπνιστικό νόμο γιατί «εδώ είναι Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Κικίλιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα