ΕΟΔΥ: 11 νεκροί σε ένα χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα με λιστέρια

Διαβάζεται σε 3'
Ανάλυση βακτηρίων από τρόφιμα
Ανάλυση βακτηρίων από τρόφιμα iStock

Το 2023 καταγράφηκαν 31 κρούσματα λιστερίωσης στην Ελλάδα και τα 11 κατέληξαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν, σε ποια τρόφιμα ανιχνεύεται.

Υψηλή θνησιμότητα καταγράφηκε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στα κρούσματα λιστερίωσης στη χώρα μας το 2023, η οποία μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα.

Συνολικά καταγράφηκαν 31 κρούσματα και τα 11 (37,9%) από αυτά κατέληξαν.

Η λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes.

Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τρόφιμα, όπως μαλακά τυριά, σολομός και κατεψυγμένα λαχανικά.

Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στο σύνολο των 29 κρουσμάτων (τα δύο ήταν από χώρες του εξωτερικού), οι 19 (65,5%) ήταν ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι 2 (6,9%) ήταν εγκυμονούσες και τα 2 (6,9%) ήταν νεογνά.

Σε μία  εκ των δύο εγκύων, επήλθε αυτόματη αποβολή και σε μία πρόωρος τοκετός.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 67 έτη (ελάχιστη: 0 έτη, μέγιστη: 92 έτη) ενώ τα 18 κρούσματα (58,1%) ήταν άνδρες.

Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα κρούσματα λιστερίωσης

  • 9 (32,1%) άτομα ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής,
  • 6 (21,4%) ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Κρήτης,
  • 4 (14,3%) ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και
  • 9 ήταν κάτοικοι διαφόρων Περιφερειών.

Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και το 2024, όπου έως και τις 11 Απριλίου δηλώθηκαν 12 κρούσματα λιστερίωσης.

Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Ενημέρωση των υγειονομικών μονάδων όλης της χώρας σχετικά με το φαινόμενο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ως προς τη δήλωση των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ και την αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών, Σιγκελλών, δονακίων χολέρας, Λιστέριας και λοιπών εντεροπαθογόνων (ΕΚΑΣΣ) για περαιτέρω τυποποίηση.
  2. Ενημέρωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (ΚΚΑ), που αποτελεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Listeria monocytogenes σε τρόφιμα, σχετικά με α) το φαινόμενο, β) την ανταλλαγή δεδομένων για τη διαπίστωση πιθανής αύξησης ανιχνεύσεων Listeria monocytogenesσε δείγματα τροφίμων ή σε πληθυσμούς ζώων και γ) την αποστολή καλλιεργημάτων από τρόφιμα στο ΕΚΑΣΣ για εργαστηριακό έλεγχο και σύγκριση με τα κλινικά καλλιεργήματα.
  3. Συνεργασία με το ΕΚΑΣΣ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για αποστολή γενετικού υλικού των κλινικών καλλιεργημάτων σε συνεργαζόμενο με το ECDC εργαστήριο για αλληλούχηση ολικού γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing) με στόχο την αναγνώριση πιθανών συρροών καθώς και τη διασύνδεσή τους με διακρατικές επιδημίες.
  4. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σχετικά με την πρόληψη της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της κύησης.
  5. Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την ανταλλαγή δεδομένων σε περίπτωση εμφάνισης μεμονωμένων/συρροών κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων. Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον ΕΟΔΥ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΦΕΤ, το ΥΠΑΑΤ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, το ΚΕΔΥ, το ΕΚΑΣΣ και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας έχει τεθεί προς συζήτηση η παρατηρούμενη αύξηση με στόχο το συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα