Έρευνα για σπρέι με βάση την κάνναβη ως φάρμακο για όγκους στον εγκέφαλο

Έρευνα για σπρέι με βάση την κάνναβη ως φάρμακο για όγκους στον εγκέφαλο
Το σπρέι αναπνοής Sativex που έχει ως βάση την κάνναβη, θα τεσταριστεί σε τριετή μελέτη για να αποδειχθεί αν μπορεί να γίνει θεραπεία για όγκο στον εγκέφαλο. Savitex

Η Μεγάλη Βρετανία θα προχωρήσει σε τριετή μελέτη για σπρέι αναπνοής (Sativex) που έχει ως βάση την κάνναβη, σε συνδυασμό με ουσία που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες για την 'μάχη' εναντίον των γλοιοβλαστωμάτων, πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου.

Το Γενάρη του τρέχοντος έτους Έλληνες βουλευτές διαπληκτίζονταν για νομοσχέδιο που αφορούσε τη διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Κάποιοι εξακολουθούσαν να κάνουν λόγο για ‘εμπόριο ναρκωτικών’, ενώ παγκοσμίως έχει γίνει ξεκάθαρο από το 2017 -βάσει ερευνών- πως στις 85 χημικές ουσίες που περιέχει αυτό το φυτό είναι μια (τετραϋδροκανναβινόλη) που το κάνει απαγορευμένο σε πολλές χώρες. Υπάρχουν ωστόσο, πολλές άλλες που έχουν θεραπευτική δράση.

Έκτοτε έχουν γίνει πολλά (με νομιμοποιήσεις και άδειες δημιουργίας χώρων παρασκευής φαρμακευτικής κάνναβης) και τη σήμερον ημέρα προέκυψε η είδηση πως σπρέι αναπνοής (δηλαδή, η λήψη γίνεται από το στόμα) που έχει ως βάση την κάνναβη, τεστάρεται για φαρμακευτική αγωγή σε όγκους στον εγκέφαλο. H πρώτη σχετική μελέτη είναι σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να ανακαλύψει αν το Sativex μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία γλοιοβλαστώματος, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Η μελέτη θα γίνει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου κάθε χρόνο 2.200 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με αυτήν την ασθένεια, γεγονός που την κάνει την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.

Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής όγκος εγκεφάλου -που προέρχεται από τα ίδια τα κύτταρα και όχι μεταστάσεις. Επίσης, είναι επιθετική και δύσκολα θεραπεύσιμη μορφή όγκου στον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα επανεμφανίζεται. Όσοι υποφέρουν από αυτό ζουν από 12 έως 18 μήνες. Εκείνοι που βιώνουν υποτροπή επιβιώνουν για 10 μήνες.

Το Sativex, το οποίο περιέχει ίσες ποσότητες της ψυχοδραστικής ουσίας THC (τετραϋδροκανναβινόλη) με κανναβιοδιόλη (CBD) που μειώνει τον πόνο, τις φλεγμονές και το άγχος, θα χορηγηθεί σε ασθενείς με υποτροπή και θα συνδυαστεί με τεμοζολομίδη, φάρμακο χημειοθεραπείας. Επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να ‘σκοτώσει’ τον όγκο και να αποδειχθεί αποτελεσματικό (να διακόψει την αύξηση του όγκου, ώστε οι ασθενείς να ζουν περισσότερο), σε συνδυασμό με την τεμοζολομίδη.

Το σπρέι αναπνοής που βασίζεται στην κάνναβη χορηγείται ήδη σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, των οποίων η κατάσταση δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά την παραδοσιακή θεραπεία. Είναι ένα από τα τρία φάρμακα που έχουν βάση την κάνναβη και χρησιμοποιούνται ήδη από το National Health Service (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Brain Tumor Charity που θα υποστηρίξει οικονομικά τη μελέτη, θα διαθέσει το Sativex σε 232 ασθενείς από τουλάχιστον 15 νοσοκομεία, από τις αρχές του 2022. Τα 2/3 θα λάβουν την ουσία και το 1/3 το placebo. Έχει προηγηθεί πρώτη φάση κλινικής δοκιμής, ώστε να διαπιστωθεί η ασφαλής χρήση του Sativex σε συνδυασμό με την τεμοζολομίδη, σε 27 ασθενείς. Η νέα μελέτη θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα γίνει σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Ο στόχος της είναι να διαπιστωθεί η ασφαλής χρήση και η ‘λειτουργία’ στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιβίωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα