Εβδομάδα με 21 νεκρούς με Covid και 4 με γρίπη

Διαβάζεται σε 2'
Γιατρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής
Γιατρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής SOOC

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 12 έως 18 Φεβρουαρίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 έφτασε τις 300 και παρουσίασε μείωση 47% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 5 και παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 33.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 21 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (79%) ακολουθούμενη από την EG.5 (11%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 και στις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει πάνω από το 10% (sentinel) που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC και έχει καταγράψει σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 07/2024 νοσηλεύτηκαν 121 άτομα με εργαστηριακά

επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 49 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 07/2024 έχουν τυποποιηθεί 458 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 441 (96%) ήταν τύπου Α και 17 (4%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 417 στελέχη τύπου Α. Τα 387 (93%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1) και τα 30 (7%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

H θετικότητα του RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα