Ευγενίδειο: Διευκρινίσεις της διοίκησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήχθη το μεσημέρι στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο,προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήχθη το μεσημέρι στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο,προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Απαντήσεις στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι το Eυγενίδειο "είναι Ανώνυμη Εταιρεία που λειτουργεί αποκλειστικά ως ιδιωτικό νοσοκομείο" έδωσε η διοίκηση του Θεραπευτηρίου

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αιτιάσεις που έχουν εγερθεί, μετά τη νοσηλεία του πρωθυπουργού στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» και αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιδρύματος, δίνει η Διοίκηση.

Σημειώνει ότι το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι νοσηλευτικό ίδρυμα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο.

Λόγω του ανωτέρω ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ιατροί, όλων των ειδικοτήτων.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει επίσης, ότι η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευομένων στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, λόγω του «κοινωφελούς» χαρακτήρα του Ιδρύματος.

«Το ότι το “Eυγενίδειο Θεραπευτήριο” δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, σε καμία περίπτωση, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ ΄όλο το 24ωρο. Άλλωστε και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως πχ το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο), δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, παρέχουν όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση της Διοίκησης.

Οι αιχμές της ΠΟΕΔΗΝ

Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την εγχείρηση κήλης στην οποία υποβλήθηκε ο Πρωθυπουργός, είχε καταγγείλει σε ανακοίνωσή της ότι το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά «Ανώνυμη Εταιρεία που λειτουργεί αποκλειστικά ως ιδιωτικό νοσοκομείο».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αξίζουν την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας» η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Μπερδεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Δεν χειρουργήθηκε σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Χειρουργήθηκε στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο που είναι Ανώνυμη Εταιρεία και λειτουργεί αποκλειστικά ως Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «μπορεί μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να την κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σύγκλητος να διορίζει Διοικήσεις που έχουν την ευθύνη για την κατάντια του, δεν είναι όμως ανοικτό στους πολίτες αφού δεν εφημερεύει». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «εκμεταλλευόμενο το ιδιόμορφο καθεστώς (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία)» το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο «συγκεντρώνει Πανεπιστημιακούς Ιατρούς και Ιδιώτες που χειρουργούν ή προσφέρουν υπηρεσίες υγείας επί πληρωμή (από την τσέπη των  Ασθενών, από Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, από Ασφαλιστικά Ταμεία ή τον ΕΟΠΥΥ)». «Επειδή το κοστολόγιο των Υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει είναι υψηλό συγκεντρώνει ασθενείς με οικονομική ευμάρεια και όχι τον λαουτζίκο που ψήφισε τον κ. Τσίπρα για να φτιάξει το ΕΣΥ» προσθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως το το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο «μαστίζεται από οικονομικά σκάνδαλα που ερευνώνται στην δικαιοσύνη με την αποκλειστική ευθύνη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που διορίζει τις διοικήσεις». Σημειώνει ακόμη πως «το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιδιώκει την οικονομική εξυγίανση του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου με μειώσεις των μισθών των εργαζόμενων στους οποίους οφείλονται οι μισθοί τους πάνω από επτά μήνες». «Κουβέντα γι’ αυτά ο κ. Τσίπρας. Δεν τα βάζει με τους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς που έχει προνομιακές σχέσεις» αναφέρει για να συμπληρώσει: «Το πόσο Δημόσιο είναι το Ευγενίδειο Νοσοκομείο το διαπιστώνει κανείς και από την μη τήρηση του όρου της Διαθήκης του Δωρητή Ευγενίδη που προβλέπει την διάθεση δέκα κλινών σε απόρους ασθενείς. Για όλα αυτά χθες έπεσε η ιστοσελίδα του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου για να μην μπορούν να πάρουν πληροφορίες οι πολίτες για το πού χειρουργήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας».

Διερωτάται επίσης «γιατί ο κ. Τσίπρας δεν χειρουργήθηκε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, υποδομών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την κακή ποιότητα φαγητού και τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».

«Η ΠΟΕΔΗΝ στέλνει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα ή ο κ. Τσίπρας; Όταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται ένα από τα δημόσια νοσοκομεία να χειρουργηθεί για μία κήλη πώς οι πολίτες να τα εμπιστευτούν για πολύ πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας

Στο νοσοκομείο ο Αλέξης Τσίπρας για αφαίρεση κήλης

SHARE:

24Media Network