Ευλογιά των πιθήκων: Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Ευλογιά των πιθήκων: Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Ευλογιά των πιθήκων /iStock

Για τον συχνότερο τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και τα ποσοστά προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Πώς μπορεί να ανακοπεί η μετάδοση.

Τα εξανθήματα φαίνεται να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι, όταν κάποιος δεν έχει εξανθήματα, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να τον μεταδώσει. Επιπλέον, ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού από υφασμάτινες επιφάνειες, όπως σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.

Αναφορικά με τα εμβόλια, είπε ότι θα προσφέρονται σε συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. “Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών”.

Υπογράμμισε ότι με το που κάποιος εμβολιαστεί κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50% και σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά. “Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί”, πρόσθεσε.

Ευλογιά των πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα