Ευρωπροσφυγές ετοιμάζουν οι γιατροί

Ευρωπροσφυγές ετοιμάζουν οι γιατροί

Με προσφυγές και κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, που αφορά την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος

Με προσφυγές στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών, μετά τη χθεσινή ψήφιση της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, που αφορά την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο νέος νόμος ισχύει αναδρομικά από τις 2 Ιουλίου και ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου, οπότε και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Την Τετάρτη οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Λάρισας συναντήθηκαν στη Βουλή με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει:

"Θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και να αναβαθμίσουμε το ιατρικό λειτούργημα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την πολιτική ηγεσία να νομοθετεί ερήμην του ιατρικού σώματος".

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε δεκτό το πάγιο αίτημα των γιατρών να μεταφερθεί η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από τις περιφέρειες (πρώην νομαρχίες) στους ιατρικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει για την υγεία μετά τη 15η Αυγούστου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να δίνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά τον ρόλο τους.

Ο Αν. Λοβέρδος αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους να μπορούν να συνταγογραφούν για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ακόμη και γιατροί που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με αυτόν, με την προϋπόθεση ότι θα ελέγχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ιατρικοί σύλλογοι θα δίνουν άδεια

SHARE:

24Media Network