Η απώλεια βάρους με επέμβαση έχει θετική επίδραση στην καρδιά

Η απώλεια βάρους με επέμβαση έχει θετική επίδραση στην καρδιά
Γιατρός μετρά με μεζούρα την περίμετρο κοιλιάς άνδρα με παραπανίσια κιλά 123RF

Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν κιλά με βαριατρική χειρουργική, μειώνουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους.

Η απώλεια βάρους μέσω της βαριατρικής χειρουργικής (χειρουργική επέμβαση η οποία αλλάζει τη δομή του πεπτικού συστήματος) για παχύσαρκα άτομα, θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομος. Πέρα από την απαλλαγή των ιδιαίτερα πολλών επιπλέον κιλών, η συγκεκριμένη επέμβαση φαίνεται ότι εξασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της καρδιά αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Μάλιστα, μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογία EuroEcho 2019, απέδειξε ότι τα οφέλη από τη συγκεκριμένη διαδικασία ξεπερνούν την απώλεια βάρους, αλλά έχουν επίδραση στη διατήρηση της υγείας.

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Dr. Marie-Eve Piché από το Ινστιτούτο μελέτης καρδιάς και πνεύμονα του Κεμπέκ στον Καναδά: “Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση σχεδιάστηκε για απώλεια βάρους, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί επίσης να αντιστρέψει προβλήματα καρδιακής δυσλειτουργίας. Καθώς η παχυσαρκία προκαλεί καρδιαγγειακά συμβάματα και αυξάνει την θνησιμότητα, η αντιστροφή της θα μπορούσε να μεταφραστεί σε βελτίωση της υγείας”.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Ο κίνδυνος αυξάνεται και από ένα ιδιαίτερα αρνητικό συνδυασμό: διαβήτης τύπου 2, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Η παχυσαρκία επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς προτού εμφανιστούν παθήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση, η μελέτη εξέτασε την επίδραση της βαριατρικής χειρουργικής στην καρδιακή νόσο καθώς και τις επιπτώσεις στον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία. Περιελάμβανε 38 παχύσαρκους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση και 19 ασθενείς, που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο των προηγούμενων αλλά, παρέμειναν στη λίστα αναμονής.

Οι μετρήσεις στην αρχή της μελέτης (πριν από τη χειρουργική επέμβαση) και για έξι μήνες συμπεριλάμβαναν υπέρηχο καρδιάς, σωματικό βάρος, πίεση αίματος, λιπίδια του αίματος και γλυκόζη αίματος. Στους 6 μήνες, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση είχαν χάσει το 26% του συνολικού σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι βρίσκονταν στην λίστα αναμονής παρέμειναν το ίδιο βάρος. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά ανάμεσα στις δύο ομάδες είχαν ως εξής: 30% των πρώτων έναντι 61% των δεύτερων είχαν υπέρταση, 5% έναντι 42% είχαν δυσλιπιδαιμία και 13% έναντι 40% είχαν διαβήτη τύπου 2 αντίστοιχα.

Περίπου 22 ασθενείς (58%) στην ομάδα εκείνων που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση είχαν συμπτώματα υποβόσκουσας καρδιακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτούς στο 82% καρδιακή λειτουργία είχε αποκατασταθεί στους έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, επιδεινώθηκε στο 53% των ασθενών εκείνων που ήταν στη λίστα αναμονής κατά την ίδια περίοδο.

Η Dr. Piché αναφέρει επίσης: “Είναι γνωστό ότι η μη ομαλή καρδιακή λειτουργία σε παχύσαρκους ασθενείς είναι συνηθισμένη. Φαίνεται όμως ότι έξι μήνες μετά από βαριατρική χειρουργική, η λειτουργία σε περισσότερο από το 80% των ασθενών εξομαλύνεται και είναι συγκρίσιμη με άτομα με φυσιολογικά κιλα”. Προσθέτει επίσης ότι: “Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία βελτιώνονται παράλληλα.”Είναι ενδιαφέρον ότι η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση συσχετίστηκε με βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Αντίθετα, τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που παρέμειναν στη χειρουργική λίστα αναμονής εμφάνισαν επιδείνωση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα