Η Long Covid και η σκληρή αλήθεια για τους ανεμοβολίαστους

Η Long Covid και η σκληρή αλήθεια για τους ανεμοβολίαστους
Εμβολιασμοί στην Ελλάδα INTIME NEWS

Μία νέα υγειονομική κρίση αναπτύσσεται ήδη μέσα στην πανδημία, η "ορατότητα" της οποίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ερωτήματα για τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα.

Με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας να μην “τρέχει” ενόψει του τέταρτου κύματος κορονοϊού (52% κάλυψης με δύο δόσεις), τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Αφενός, γιατί ο ΕΟΔΥ δε δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία πλήρως εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid ή ΜΕΘ για να αναδείξει τη σημαντικότητα των εμβολιασμών, δεδομένου ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι σε σοβαρή νόσηση είναι ελάχιστοι έναντι εκείνων που δεν έχουν λάβει σκεύασμα.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρη Τζουβελέκη, ο οποίος κοινοποίησε στα social media πως το 87% των νοσηλευομένων στο ΠΓΝ Πατρών στην Β Covid/Πνευμονολογική Κλινική από 01/06/21 ως σήμερα ειναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι.

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο καθηγητής θίγει το ζήτημα των ηλικιών για τους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Όπως αναφέρει: “To 17.5% (20/114) των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων είναι νέοι μικρότεροι των 40 ετών. Τα ποσοστά νοσηλειών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (95% ανεμβολίαστοι νοσηλεύομενοι έναντι 5% εμβολιασμένων-αλλά και στην ηλικιακή ομάδα των 40-59 ετών που θεωρούνται νέοι σε παραγωγική τουλάχιστον ηλικία, είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολίου με 92% των νοσηλειών να είναι ανεμβολίαστοι) επιβεβαιώνουν την τρέχουσα βιβλιογραφία που αναφέρει ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και κυρίως των νεαρότερων ηλικιών”. Και όπως συμπληρώνει: “Ακόμα και οι ανεμβολίαστοι νέοι νοσούν πολύ βαρύτερα από τους εμβολιασμένους νέους, ήτοι διπλάσιος μέσος χρόνος νοσηλείας (12 ημέρες έναντι 5 ημέρες), σοβαρότερου βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια και μεγαλύτερη πιθανότητα για διασωλήνωση (95% στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι)”.

Από την άλλη, ένα δεύτερο ερώτημα είναι το γιατί δεν έχουμε προβεί σε καμπάνιες για τη long covid, κοινώς τις μακροχρόνιες επιπλοκές και δυσκολίες από τη νόσο, στη λογική που έχει κινηθεί η Μεγάλη Βρετανία. Η αλήθεια είναι βέβαια πως στη χώρα μας οι έρευνες σχετικά με τη long covid είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο μια καμπάνια επικοινωνίας στην κατεύθυνση αυτή, με παράλληλη παροχή οδηγιών ψυχολογικής στήριξης, θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τη κοινή γνώμη, με την ελπίδα να αυξηθεί η πορεία των εμβολιασμών, έστω και τώρα.

Όπως καταγράφει για τη long covid ο κ. Τζουβελέκης: “Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο βαρύτερη είναι η νόσος τόσο πιθανότερο να παραμείνουν μακροχρόνια κατάλοιπα στον οργανισμό στα πλαίσια ενός όψιμου μεταφλεγμονώδους συνδρόμου που κυκλοφορεί με τον όρο long COVID-19. To συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μάλιστα πολυσυστηματικό και περιλαμβάνει εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση), το μυοσκελετικό (αδυναμία, καταβολή, γενικευμένη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες), μέχρι την καρδιά (ταχυκαρδία) και τους νεφρούς, αλλά και νευρολογικές εκδηλώσεις έως και διαταραχές του ύπνου. Να σημειωθεί ότι αναφέρω σκοπίμως τις ήπιες μορφές του συνδρόμου που είναι και οι πλέον συνήθεις και όχι τις βαρύτερες μορφές που φθάνουν μέχρι και το σημείο της αναπνευστικής, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι εκδηλώσεις αυτές πέραν των υπολοίπων περιορίζουν σημαντικά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το αναφέρω αυτό διότι ακούγεται ευρέως περί εγγυήσεων ότι τα εμβόλια ΔΕΝ θα προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπλοκές στον εμβολιασμένο”.

Κοινώς, τα παραπάνω συνηγορούν, πως το εμβόλιο μπορεί να αποσοβήσει τις σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, και για τις πιο νέες ηλικίες και όχι μόνο για τους πιο ηλικιωμένους.

Την ώρα που το θέμα της long covid είναι αρκούντως αχαρτογράφητο, οι Βρετανοί έδωσαν στη δημοσιότητα μια νέα καμπάνια προς τη δημόσια σφαίρα της χώρας.

Στο βίντεο του NHS πρωταγωνιστούν νέοι σε ηλικία που πέρασαν κορονοϊό. Οι νέοι που μιλούν στα πλάνα, περιγράφουν την καθημερινότητά τους. Δυσκολία για να κάνουν βασικές καθημερινές εργασίες, συνεχές συναίσθημα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και επτά μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο ένας στους πέντε που μπαίνει σε νοσοκομείο στη Βρετανία με κορονοϊό, είναι ηλικίας 18-34 ετών, τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα τον περασμένο χειμώνα.

Επικεφαλής ΜΕΘ αναφέρει στο βίντεο του NHS πως οι περισσότεροι νέοι που νοσηλεύονται από κορονοϊό δεν ήταν εμβολιασμένοι. “Αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερους νέους ασθενείς με Covid-19 που εξακολουθούν να υποφέρουν από μακροχρόνια Covid”, αναφέρει φυσιοθεραπευτής που εξειδικεύεται στην αποκατάσταση της long covid.

“Οι ασθενείς βιώνουν υπερβολική κόπωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν και αυτό επηρέασε και την εργασία τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις”, προσθέτει.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη αναλυτική καταγραφή των ατόμων με μακροχρόνιες επιπτώσεις της COVID. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο άτομα, με περίπου 400.000 εξ αυτών να έχουν συμπτώματα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 15.000.000 ασθενείς υποφέρουν από long COVID.

Στη χώρα μας, κλινικές νοσοκομείων COVID έχουν δημιουργήσει ιατρεία για τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών, την ύπαρξη των οποίων ωστόσο γνωρίζουν κυρίως όσοι νοσηλεύθηκαν στις κλινικές. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δημοσιοποίηση ιστοριών των “αφανών” ασθενών που ακόμη βλέπουν την υγεία τους να μην έχει σταθεροποιηθεί, θα βοηθούσε ως προς το “χτίσιμο” της περιβόητης ανοσίας της αγέλης που βλέπουμε ακόμη σε πολύ μεγάλη απόσταση μπροστά μας.

Θα ήταν ενδεχομένως μια καλύτερη πρακτική έναντι του “δακτύλου” και των απειλών για νέα μέτρα που στη πράξη, πολύ δύσκολα θα βρουν εφαρμογή.

Σημειώνεται τέλος πως σύμφωνα με τον NHS το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο απέτρεψε 22 εκατ. κρούσματα και 60.000 θανάτους. Μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 6,2 εκατ. κρούσματα και 131.000 θανάτους από τον ιό. Αυτή τη στιγμή το 76,3% των ενηλίκων Βρετανών είχε εμβολιαστεί πλήρως μέχρι και τα μέσα Αυγούστου σε σχέση με το 62,3% των ενηλίκων (αρχές Αυγούστου) στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα