Η μοναδική περίπτωση της Αγγλίας στην πολιτική μείωσης της βλάβης και στη μείωση του καπνίσματος

Η μοναδική περίπτωση της Αγγλίας στην πολιτική μείωσης της βλάβης και στη μείωση του καπνίσματος
Close up of hand holding lungs sign in palm Sergey Nivens

Αισιόδοξα είναι τα τελευταία νέα που έρχονται γύρω από το κάπνισμα, με πρόσφατες έρευνες να καταγράφουν μείωση των καπνιστών παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ παράλληλα συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι επιθυμούν να το σταματήσουν.

Τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού εντόπισαν πρώτοι οι Ινδιάνοι και με την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Μέσω της διαφήμισης έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής, ανέμελης ζωής, μύθος που άρχισε σιγά σιγά να καταρρίπτεται από το 1962, με την πρώτη επιστημονική έρευνα για τις βλάβες του καπνίσματος στην υγεία από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας.

Από τότε μέχρι σήμερα, η ενημέρωση γύρω από τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει το τσιγάρο είναι πλέον ιδιαίτερα αναλυτική, αξιόπιστη και διαθέσιμη για όλους, οι συνήθειες των ανθρώπων γύρω μας εξελίσσονται κι έτσι πλέον ολοένα και περισσότεροι καπνιστές αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την άλλοτε αγαπημένη τους συνήθεια προκειμένω να αποφύγουν να βλάψουν περαιτέρω την υγεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία υιοθετούν πολιτικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα και έχουν θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση των καπνιστών χωρίς παράλληλα να αυξάνεται ο αριθμός των νέων καπνιστών.

Στις χώρες που το κάπνισμα έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μετάβαση των καπνιστών στο άτμισμα.

Καθώς το κάπνισμα πέρα από εθιστικό είναι και συνήθεια συνδεδεμένη με τη χαλάρωση και την κοινωνικοποίηση, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την εναλλακτική του ατμίσματος για να αντικαταστήσουν το τσιγάρο. Μια νέα συνήθεια, πιο “καθαρή”, με λιγότερη μυρωδιά, χωρίς καύση και στάχτες.

Πως τα κατάφερε η Μεγάλη Βρετανία

Οι εναλλακτικές στο κάπνισμα λύσεις, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο θερμαινόμενος καπνός έχουν γίνει το “κλειδί” για τη διακοπή του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνειδητοποίηση της “ζημιάς” που κάνει το τσιγάρο είναι τέτοια που, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, περίπου το 70% των καπνιστών θέλουν να το σταματήσουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, περίπου τα δύο τρίτα των καπνιστών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους ομάδα, θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στα “όπλα” που έχει επιλέξει για να “πολεμήσει” το τσιγάρο είναι και η ενημέρωση γύρω από τις μεθόδους μείωσης της βλάβης όπως το άτμισμα, προτείνοντάς το ως υποκατάστατο στους καπνιστές. Το ίδιο κάνουν και οι οργανισμοί υγείας της χώρας.

Μάλιστα, η Αγγλία θέλει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα με ιατρική συνταγή για να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών του καπνίσματος, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της Κυβέρνησης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές λύσεις στο κάπνισμα μαζί με τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, με τους ατμιστές το 2021 στην Αγγλία να είναι περίπου 3,6 εκατομμύρια, ωστόσο η συνταγογράφηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη συνειδητοποίηση του οφέλους που θα έχει η αντικατάσταση του καπνού με εναλλακτικά προϊόντα δυνητικά μειωμένης βλάβης.

Η Νέα Ζηλανδία και το Σχέδιο Δράσης Smokefree 2025

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται, θα έλεγε κανείς, στην πρωτοπορία της μάχης ενάντια στο κάπνισμα, καθώς από τον Δεκέμβρη του 2021 έχει βάλει μπροστά το Σχέδιο Δράσης Smokefree 2025, υιοθετώντας δραστικά μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης καπνικών προϊόντων στους νέους για όλη τους τη ζωή.

Το μεγαλύτερο βάρος της καμπάνιας της η Νέα Ζηλανδία το ρίχνει στην ενημέρωση μέσω των επίσημων σελίδων της όπου πέρα από τις αναλυτικές πληροφορίες για τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου, παρέχει πληροφορίες για τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα.

Το άτμισμα προτείνεται ως ένας τρόπος για να βοηθηθούν οι καπνιστές και οι ιδιότητές του αναλύονται διεξοδικά στο website που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ως μέρος του σχεδίου του Smokefree 2025.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατμίσματος και η συμβολή της στην ενημέρωση για την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών μείωσης της βλάβης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατμίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30/05, μια ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλεία μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα και η ενθάρρυνση των καπνιστών που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν μπορούν να το κόψουν, να στραφούν σε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία και η επιστήμη.

Σημαντικός αριθμός ερευνών, μεγάλο μέρος των οποίων παρήχθη την τελευταία δεκαετία, έχει ανοίξει το διάλογο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, με τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού, με τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές να είναι ενθαρρυντικά και να υποδεικνύουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version