Η πιο απλή μέθοδος για να μειώσετε το αλκοόλ

Η πιο απλή μέθοδος για να μειώσετε το αλκοόλ
To αλκοόλ είναι καρκινογόνα ουσία. Αυτό είναι γνωστό χρόνια. Αυστραλοί επιστήμονες έκριναν πως είχε μεγαλύτερη σημασία να βρεθούν οι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης. shutterstock

Αυστραλοί ερευνητές θέλησαν να βρουν τον πιο απλό τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Ένας συνδυασμός τους έδωσε το 'εύρηκα'.

Ερευνητές θέλησαν να βρουν και να προσφέρουν στο λαό τον πιο απλό τρόπο που μπορεί κάποιος να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ. Αφότου μελέτησαν όλα τα δεδομένα -τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν-, κατέληξαν στη σωτήρια λύση, την οποία και δημοσίευσαν.

Αυτή αφορά την επισήμανση πως “υπάρχουν πολύ σοβαρές αποδείξεις” (προκαλεί ζημιά στο DNA) πως όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, αυξάνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο. Ο επικεφαλής της μελέτης, Σάιμον Πέτιγκριου, του George Institute of Global Health της Αυστραλίας, εξήγησε ότι προφανώς και δεν θα εμφανίσουν καρκίνο όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ, αλλά η κατάχρηση σχετίζεται με σειρά προβλημάτων. Η λίστα περιλαμβάνει τον πρόωρο θάνατο, τις καρδιακές παθήσεις, θέματα στην πέψη και αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

“Διαπιστώσαμε πως το ταίριασμα των πληροφοριών για το αλκοόλ και τον καρκίνο, με συγκεκριμένη συμπεριφορά -μέτρημα ποτών-, είχε ως συνέπεια τη μείωση των ποσοτήτων που κατανάλωναν οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα”. Για την ακρίβεια, αυτή είχε διάφορα ‘κομμάτια’: στο πρώτο μετείχαν 7.995 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4.588 πέρασαν στο δεύτερο -τρεις εβδομάδες μετά- και οι 2.687 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία -έπειτα από τρεις εβδομάδες. Οι μετέχοντες είχαν χωριστεί σε γκρουπ και παρακολούθησαν διάφορες διαφημίσεις και μηνύματα, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο συνδυασμός που ξεχώρισε περιλάμβανε τηλεοπτική διαφήμιση που συνέδεε το αλκοόλ με τον καρκίνο και την προτροπή να μετράμε τα ποτά που πίνουμε. “Είχε τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτούς που ήθελαν να μειώσουν την κατανάλωση”. Τη μείωσαν σημαντικά, σε διάστημα έξι εβδομάδων.

“Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πως το αλκοόλ είναι καρκινογόνο. Είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία που θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι πίνουν. Το να λες στους ανθρώπους πως το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο δεν βοηθά όσο να τους δίνεις τρόπους, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα