Η3Ν2: Η μεταλλαγμένη μορφή γρίπης των πτηνών μολύνει σκύλους – Πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι

Η3Ν2: Η μεταλλαγμένη μορφή γρίπης των πτηνών μολύνει σκύλους – Πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στις υγειονομικές αρχές η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των σκύλων. Πόσο πιθανή είναι η μόλυνση στους ανθρώπους.

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση πριν από δύο δεκαετίες, με συμπτώματα καταρροής και βήχα. Σήμερα, ο ιός Η3Ν2 μπορεί να εξοικειώνεται με τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων. Δηλαδή, να “μιμείται” καλύτερα τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η γρίπη των σκύλων πιθανότατα θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο πιο εύκολα συγκριτικά με τη γρίπη των πτηνών.

“Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι ίσως είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να περάσει στον άνθρωπο, γεφυρώνοντας το σημαντικό ανατομικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πτηνά”, αναφέρει η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Την εν λόγω έρευνα υπογράφουν ερευνητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Πεκίνο, σύμφωνα με τους οποίους έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με στελέχη H3N2 ως μέρος της μελέτης, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αναφορά για κάποιον άνθρωπο, που να έχει μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των σκύλων παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως μεταδίδει η DailyMail, οι αμερικανικές αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης των σκύλων και οι ειδικοί συνιστούν καραντίνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα