Ισχυρή συμμαχία Κυβέρνησης και επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Ενημέρωση και πρόληψη: κλειδιά για τη νίκη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών σχεδιάζει η Κυβέρνηση με στόχο την διεύρυνση της συνείδησης ότι η πρόληψη αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία στον καρκίνο καθώς και νέες υποδομές για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Ελληνίδων αλλά και της κοινωνίας συνολικά όσον αφορά στην πρόληψη ως βασική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού επιδιώκει η Κυβέρνηση, προγραμματίζοντας σειρά δράσεων. Όπως αναφέρθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με θέμα "καρκίνος του μαστού: μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε' που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα στατιστικά συνηγορούν στη διαπίστωση για την αξία της πρόληψης. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες, ενώ σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από τη νόσο 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ) Ευάγγελος Φιλόπουλος, η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία και σύμφωνα με στοιχεία οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.Η επιβίωση συνολικά ξεπερνά το 80% για τις γυναίκες που θα νοσήσουν και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης 

Αναφέρθηκε επίσης σε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός ασθενής: έλλειψη «πλοήγησης» στο Σύστημα Υγείας, φοβερή οικονομική τοξικότητα και ανυπαρξία υποστηρικτικής φροντίδας τα οποία όπως είπε πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι το τρίπτυχο που πρέπει να γίνει "συνείδηση" και τρόπος ζωής, για να κερδίσουμε την μάχη με τον καρκίνο, ανέφερε ο ο Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δυστυχώς είπε ακόμη και σήμερα ο καρκίνος αποτελεί για κάποιους θέμα ταμπού με οδυνηρές παρενέργειες για τους ασθενείς και οικείους τους και οφείλουμε να "σπάσουμε αυτή τη σιωπή" και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να μιλήσουν ανοιχτά και ελεύθερα για τη νόσο, χωρίς να καταθλίβονται από το φόβο του στίγματος.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη, στην οποία δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση , όπως ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Ανέφερε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό. Επανέλαβε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ένα τέτοιο πλήρες κέντρο Ακτινοθεραπείας με άρτιες υποδομές , σύγχρονα μηχανήματα και εργαστήρια σχεδιάζεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού", είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει. "Δουλέψαμε για να ανακουφίσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς και να καταργήσουμε τις ουρές της ντροπής", είπε. "Το πρώτο βήμα έγινε με την χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές. Το δεύτερο βήμα είναι η χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς και το τρίτο βήμα η κατ οίκον αποστολή φαρμάκων", συμπλήρωσε. 

Πρέπει ναι μηδενίσουμε τον καρκίνο στην εργασία είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος νόμος για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία με αυστηρότερο πλαίσιο και θα προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας , καθώς σύμφωνα με στοιχεία το 53% των καρκίνων σχετίζονται με την εργασία και το κόστος της μη περιφρούρησης υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τεράστιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Δωρεάν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Καρκίνος μαστού: Οι γυναίκες κερδίζουν τις μάχες σε μια συχνή κακοήθεια που μπορεί να νικηθεί

SHARE: