Και τώρα, τι θα γίνει με το NHS μετά το Brexit

Και τώρα, τι θα γίνει με το NHS μετά το Brexit
PAUL GROVER

Τι σημαίνει το Brexit για το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ποιες είναι οι επιπτώσεις και πως θα επηρεαστεί η χρηματοδότησή του

Πως θα επηρεάσει το Brexit το εθνικό  σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας τον περίφημο NHS;

 Η καμπάνια του Brexit στηριζόμενη σε δύο βασικούς πυλώνες,  που ο ένας αφορούσε τους μετανάστες και ο άλλος το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ρωτούσε τους ψηφοφόρους μέσω τεράστιων αφισών σε πούλμαν που έκαναν το γύρο της χώρας: « θέλετε να στέλνουμε κάθε εβδομάδα 350 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή ένωση ή να τα δίνουμε στο NHS»  Οι περισσότεροι, απάντησαν ότι προτιμούν αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στο NHS, και έτσι με 52% έναντι 48% η Μεγάλη Βρετανία, έχει αρχίσει ήδη και ετοιμάζει τις βαλίτσες αποχώρησης, από το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Από ότι διαφαίνεται το ερώτημα ήταν ρητορικό αφού ήδη ο Nigel Farage, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του LEAVE, και ηγέτης των Ukip, σε συνέντευξη του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ιστορικών αποτελεσμάτων είπε ότι αυτό ήταν «ένα λάθος».  Είναι νωρίς ακόμη να δούμε πόσα από αυτά που πίστεψε το 52%, αποδειχθούν και εάν αποδειχθούν φυσικά "λάθη" και πως άραγε αντιδράσουν οι βρετανοί όταν το συνειδητοποιήσουν. Στην Ελλάδα έχοντας ανάλογη εμπειρία, θα μπορούσαμε να πούμε «κουβέντα να γίνεται», «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και εν πάσει περιπτώση στην εποχή του λαικισμού όλα ξεπερνιούνται ενίοτε και συγχωρούνται.

Ξαναγυρνώντας όμως στο ερώτημα, πώς θα επηρεάσει τελικά το Brexit το NHS, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών και Οικονομικών μελετών της Βρετανίας θεωρεί ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα αφήσει το Εθνικό σύστημα, με λιγότερα χρήματα λιγότερες υπηρεσίες, περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο δανεισμό. "Yπάρχει μια αλήθεια, που ισχύει εδώ και 68 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Simos Stevens επικεφαλής του βρετανικού NHS, όταν η Βρετανική οικονομία φτερνίζεται, ο NHS έχει ήδη αρπάξει κρυολόγημα".

Σύμφωνα με τους Εργατικούς που υποστήριξαν σε γενικές γραμμές το «Remain» παίρνοντας ενίοτε αποστάσεις από τις Βρυξέλλες,  η βύθιση της βρετανικής οικονομίας στη μετά-Brexit εποχή θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή ύψους περίπου 10,5  δις λίρες του προϋπολογισμού για την Υγεία που ισοδυναμούν με τους μισθούς 1000 νοσοκόμων και 155 γιατρών.

Από την άλλη,  ακαδημαϊκοί της Πολιτικής της Υγείας του London school of Economics μεταξύ των οποίων και ο πρώην κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσσιαλος υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των χρημάτων που πλήρωνε η Βρετανία στην ΕΕ ύψους 1,4 δις λίρες, δε φτάνει καν να καλύψει τα ελλείμματα του NHS που ανέρχονται σε 2,45 δις λίρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας του LSE, το δημόσιο σύστημα Υγείας της Αγγλίας επωφελείται και σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής και σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κος Μόσιαλος μάλιστα, πριν ο κος Farage παραδεχθεί ότι ήταν "λάθος" αυτό που έπαιξε ρόλο βασικού επιχειρήματος για να πειστούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν υπέρ του Brexit περί των 350 εκατομ. την εβδομάδα για το NHS. Συγκεκριμένα είχε πει, ότι " αυτό ήταν τόσο ψευδές όσο και οι φόβοι για παρεμβάσεις της ΕΕ στις υπηρεσίες Υγείας".

Επιπρόσθετα, ο EIU ( Economist Intelligence Unit), εκτιμά ότι η αποχώρηση της Βρετανίας μέχρι το 2020, θα επιφέρει μείωση 135 λίρες στην κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε ασφαλισμένο.  Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα με τους περίπου 10.000 γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται και προσφέρουν στον Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας προεχόμενοι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν αυτοί αποχωρήσουν τότε ο NHS θα αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό.

Εξάλλου, άδηλον είναι και ποιος θα είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου, στο χώρο του φαρμάκου. Τώρα ναι μεν, διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο, αλλά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί, πως θα είναι τα πράγματα, όταν εξελιχθεί σε μία απομονωμένη αγορά, χωρίς μάλιστα  πρόσβαση στις ευρωπαϊκές διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης των φαρμάκων.  Περικοπές όμως προβλέπει ο EIU και στις επενδύσεις για έρευνα, αφού μέχρι τώρα, η Αγγλία ευνοείτο από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ροές.

Επί πλέον, εγείρονται και άλλοι κίνδυνοι αφού οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, διασφαλίζουν τη δημόσια Υγεία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την αντιμετώπιση πανδημιών ενώ ενδεχομένως υπάρξει αναθεώρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης κοινωνικών επιδομάτων όπως είναι τα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας τα οποία εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας θεωρούνται εργασιακά κεκτημένα.

ΔΙΑΒΑΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συσχετίζεται με πολλά νοσήματα
Εσείς ξέρετε πόσο είναι 1 μερίδα φρούτων ή λαχανικών;
SHARE:

24Media Network