Κιρσοί: Ενδείκνυται η αντιμετώπισή τους τη θερινή περίοδο;

Κιρσοί: Ενδείκνυται η αντιμετώπισή τους τη θερινή περίοδο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους κιρσούς και την θεραπεία τους.

Το καλοκαίρι, η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την συμπτωματολογία των ασθενών που υποφέρουν από κιρσούς, οδηγώντας τους περισσότερους στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αντίθεση με τον κυρίαρχο «μύθο» που θέλει την αντιμετώπιση των κιρσών να μην πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες, ακριβώς λόγω της έντασης των συμπτωμάτων αυτή την περίοδο, υπάρχει ισχυρή ένδειξη για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου, όπως μας εξηγεί στη συνέντευξη του ο Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας των κιρσών χωρίς τομές και χωρίς ράμματα, επιτρέπουν την άμεση επιστροφή των ασθενών στην καθημερινότητα τους, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν τις διακοπές τους ή να στερηθούν τις χαρές του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν ιατρική συμβουλή για το πρόβλημα των κιρσών. Είναι εντονότερα τα συμπτώματα της πάθησης τους θερινούς μήνες ή είναι κυρίως ψυχολογικοί οι λόγοι (π.χ χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω του χαλαρού ρουχισμού που αφήνει έκθετα τα προβληματικά σημεία του σώματος) που οδηγούν τους ασθενείς στην αναζήτηση θεραπείας;

Το καλοκαίρι συμβαίνουν στο φλεβικό σύστημα σοβαρές αλλαγές που οδηγούν σε έντονη συμπτωματολογία, όταν σε έναν άνθρωπο υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί. Η αυξημένη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας προκαλεί διαστολή στο φλεβικό δίκτυο και επομένως μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αίμα. Η τελευταία, δηλαδή, η χωρητικότητα, αυξάνεται ακόμα περισσότερο επειδή οι άνθρωποι με κιρσούς έχουν πολλαπλάσιο δίκτυο φλεβών λόγω της πάθησης. Αν σε αυτό προσθέσετε την εξαιρετικά μειωμένη ταχύτητα ροής αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι το καλοκαίρι οι κιρσοί δρουν σαν εξαιρετικό θερμαντικό στοιχείο και προκαλούν καυσαλγίες στα πόδια, ιδιαίτερα μεγάλα οιδήματα και λόγω των παραπάνω περισσότερες κράμπες στα πόδια το βράδυ.

Η θεραπεία των κιρσών μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια κατά τους θερινούς μήνες;

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι η χειρουργική αντιμετώπιση κιρσών δεν ενδείκνυται το καλοκαίρι. Είναι λάθος. Ίσως ίσχυε δεκαετίες πολλές παλαιότερα, πριν τη διάδοση των κλιματιστικών, αλλά και την παραμονή των ασθενών σε νοσηλεία για 1 εβδομάδα. Σήμερα, η νοσηλεία είναι λίγες ώρες ή στην πλέον επιβαρυμένη κατάσταση 1 ή 2 ημέρες. Άπαντες έχουν κλιματιστικά. Και βεβαίως οι σύγχρονες μέθοδοι χωρίς τομές και χωρίς ράμματα και βέβαια χωρίς τραυματικές επιφάνειες, επιτρέπουν οδήγηση και εργασία σε 3-5 ημέρες.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών τι περιλαμβάνει;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών έχει τον ίδιο στόχο με την κλασική, που είναι η αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας. Ωστόσο, αυτό δε γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, αλλά με καταστροφή της φλέβας με laser ή ραδιοσυχνότητες RF και τις πιο πολλές φορές χωρίς τομές. Για την ακρίβεια, εισέρχεται με παρακέντηση μια ίνα laser ή RF η οποία καταστρέφει τη φλέβα. Το αποτέλεσμα είναι η σαφής υποχώρηση των κιρσών, αφού έλειψε η φλέβα τροφοδοσίας τους με αίμα. Σε εξαιρετικές βαριές περιπτώσεις, μεγάλες εστίες κιρσών αφαιρούνται με τομή 1cm. Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης αντιμετώπισης είναι: τοπική νάρκωση, όχι ράμματα ή τομές, όχι διανυκτέρευση σε κλινική, επάνοδος σε εργασία και οδήγηση σε 3-5 ημέρες με ελαστική κάλτσα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ για τη χειρουργική κιρσών χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα, χωρίς νοσηλεία.

Μπορεί κάποια ασθενής να αποκτήσει εκ νέου όμορφα πόδια, ακόμη κι αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο;

Ασφαλώς και ναι. Παρά τα έντονα προβλήματα κιρσών όλα είναι αντιστρεπτά ακόμα και η δυσχρωμία του δέρματος και οι πολύπλοκες ευρυαγγείες. Βέβαια, όσο εντονότερο πρόβλημα τόσο περισσότερη δουλειά απαιτείται. Για αυτό η συμβουλή μου είναι: για τους κιρσούς πάμε σε γρήγορη αντιμετώπιση χωρίς ράμματα και βέβαια πριν την θρόμβωση.

Ο ασθενής σε πόσο διάστημα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του; Μπορεί να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα, αν πρόσφατα έχει υποβληθεί σε κάποια θεραπεία;

Οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί πάνω στον σύγχρονο πολυάσχολο άνθρωπο. Και έχουν μετατρέψει το “χειρουργείο” των κιρσών από οδύσσεια σε μια γλυκιά και ανακουφιστική εμπειρία ολίγων ημερών. Μετά από αυτήν, ο πολίτης πάει δουλειά, θάλασσα, διακοπές ακόμα και γυμναστήριο.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς του κου Μαρκόπουλου

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα