Κλειστά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων – Πόσα παιδιά είναι σε αναμονή

Διαβάζεται σε 3'
Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Eurokinissi

Ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά από τις εφημερίες στα Νοσοκομεία Παίδων χειρουργούνται σε 2 ημέρες και όχι άμεσα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Καμία αντίδραση από το υπουργεί Υγείας.

Ούτε 100, ούτε 200, αλλά 3.000 παιδιά βρίσκονται σε αναμονή στα τακτικά χειρουργεία των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και την Ελεάνα Γαρίνη, η οποία είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αναισθησιολόγος στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στο «Αγία Σοφία» είναι  σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο «Αγλαΐα Κυριακού» 1.000 τακτικά χειρουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού» βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι γιατροί στο πρώτο νοσοκομείο αποφάσισαν από 1η Ιουνίου να κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία, ενώ στο δεύτερο μπαίνει «λουκέτο» σε ένα από τα τρία χειρουργεία που λειτουργούν σήμερα, από τις 27 Μαΐου.

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών, κάτι που είχαν επισημάνει οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα στο «Αγλαΐα Κυριακού», ωστόσο, δεν υπήρξε μόνιμη λύση.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις ανάγκες των χειρουργείων στο «Αγλαΐα Κυριακού», προβλέπεται να καλύπτουν 11 αναισθησιολόγοι, ενώ υπάρχουν μόνο 7.

Στο «Αγία Σοφία» προβλέπονται 17 αναισθησιολόγοι, ενώ υπηρετούν 12.

Συνολικά και για τα δύο νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκήρυξε τον Φεβρουάριο 7 θέσεις αναισθησιολόγων, όμως, κατέθεσαν τα χαρτιά τους μόλις 3 υποψήφιοι, οπότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΑΕ, Ελεάνα Γαρίνη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε προσωρινά, μέσω των μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία.

Πρόβλημα και με τα έκτακτα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο

Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα 3.000 παιδιά που περιμένουν για τακτικό χειρουργείο, αλλά και αρκετά από αυτά που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων, καθώς και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Ακόμη και τα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες ως επείγοντα περιστατικά και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι όταν οι γονείς βλέπουν εξαντλημένους του υγειονομικούς στις εφημερίες, τους παρακαλούν να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το ιατρικό λάθος.

Στους 15 μήνες ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο σε παιδί

Η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι 14 με 15 μήνες και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων, που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση, μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα